szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Önvédelmi Mozgalom hívének vallotta magát az a hét fiatal, akik ellen önkényuralmi jelszavak és eszmék népszerűsítésének kísérlete miatt vasárnap vádindítványt nyújtott be az ügyészséghez a szlovák rendőrség.

A hét személy a III. MÖM-tábor résztvevőjeként, az esti rockkoncert után vasárnap éjszaka Esztergomból gyalog kelt át a Mária Valéria-hídon Párkányba, ahol az egyik kocsma előtt randalírozni kezdtek. Ezért csendháborítás, önkényuralmi jelszavak és fasiszta eszmék terjesztése miatt vádindítványt nyújtott be ellenük a szlovák rendőrség - mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Ján Stark, a nyitrai kerület rendőrfőkapitánya. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Stark szerint a kihallgatások során nem nyert bizonyítást, hogy a randalírozók között három szlovák állampolgárságú (magyar nemzetiségű) személy is volt. Kiderült ugyanis, hogy ők csak azért tartózkodtak az incidens helyszínén, mert cigarettát kértek a magyaroktól.

A hét magyar állampolgár "mindegyikén találtak valamilyen önkényuralmi jelet". Volt aki a pólóján viselt ilyen feliratot, volt akinek a testén volt ide sorolható tetoválás. A hét személy közül három büntetett előéletűnek minősül, a magyar hatóságok más szélsőséges bűncselekmény miatt már korábban eljártak ellenük - mondta Stark.

A hét személy közül kettő nő, mindegyiknek más-más magyarországi településen van bejelentett lakhelye, egyikük kivételével mindnyájan harminc évnél fiatalabbak - tudta meg az MTI pozsonyi tudósítója.

A rendőrfőkapitány közlése szerint a gyanúsítottak nyíltan beismerték, hogy szélsőségesnek minősülő eszmékkel rokonszenveznek, a rendőrfőkapitány szavai szerint "egyetértően azonosulnak a fasiszta rezsimmel". Stark közölte: az egyik 17 éves lány Trianon feliratú pólót viselt, társai ruházatán pedig horogkereszt, másokén egyéb nacionalista és szélsőséges felirat volt. Nem bizonyosodott viszont be, hogy bármi közük lenne azokhoz a szintén magyarországi szélsőségesekhez, akiket két hete hasonló indítékok miatt Révkomáromban vett őrizetbe a szlovák rendőrség, majd vádindítvány mellett őket is szabadon engedték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: 2020 legbénább bűnözői a police.hu-ról

Duma Aktuál: 2020 legbénább bűnözői a police.hu-ról

Játékot csináltak 2020 szörnyűségeiből – böngészőből indíthatja

Játékot csináltak 2020 szörnyűségeiből – böngészőből indíthatja

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben

Nem mindennapi autós szabálysértést vettek videóra Debrecenben