szerző:
MTI

Megkezdődött szerda délután az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója Brüsszelben: az ülést ezúttal - egyéb témákat háttérbe szorítva - az egyre terebélyesedő nemzetközi pénzügyi válság uralja.

Sarkozy érkezik a csúcsra
© AP
A kétnaposra tervezett találkozó napirendjén a válság mellett szerepel az orosz-grúz helyzet, az uniós reformszerződés sorsa, valamint az EU klímavédelmi és energiahatékonysági céljainak megvalósítására szolgáló intézkedéscsomag, de az utóbbiakról minden várakozás szerint jóval kevesebb szó esik az eredetileg reméltnél. Várhatóan mindazonáltal valamennyi témában közös következtetéseket fogadnak el a résztvevők.

Az ülés előtt nyilatkozva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leszögezte: az uniós vezetők azért jöttek, hogy a lehető legnagyobb védelmet biztosítsák a magyar és az európai pénzügyi rendszernek, és ezzel a védelemmel segítsék az európai és a magyar gazdaságot, elkerülhetővé tegyék a mély recessziót. A gazdaság, a családok, az emberek érdekeinek védelméről szól az ülés - szögezte le.

Megismételte azt is, hogy Magyarország a csúcstalálkozóra négy kidolgozott javaslattal érkezett a pénzügyi válsággal kapcsolatban. A találkozó előtti nyilatkozatokban az uniós vezetők a közös fellépés, az összehangoltság fokozását, az EU egységének erősítését tartották kiemelten fontosnak. Hangoztatták, hogy olyan kötelezettségre törekszenek, amely képes megnyugtatni a betéteseket. 

Nicolas Sarkozy, az ülést elnöklő francia köztársasági elnök korábban jelezte: konkrét intézkedések elhatározását várja a megbeszélésen. Angela Merkel német kancellár arról is beszélt: egyetért azzal a felvetéssel, hogy az unión kívüli csúcsszinten, a nyolcak csoportját alkotó országok vezetői is vitassák meg a nemzetközi gazdasági helyzetet.

Gyurcsány kezdeményezne

Folyamatos kezdeményezésekkel kell üzenni a piacoknak, hogy Magyarország gazdasága, költségvetési és pénzügyi pozíciója, a magyar bankrendszer elég erős ahhoz, hogy kibírja a pénzügyi válság okozta nyomást - hangoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán Brüsszelben, az európai uniós tagországok állam- és kormányfői találkozóját megelőzően. A kormányfő úgy látja, a magyar gazdaságban az alapok erősek, de az országra hatással van a világban tapasztalható bizonytalanság.

Gyurcsány bejelentette: annak érdekében, hogy a magyar nemzeti érdekek védelme hatékonyabb legyen, arra kérték Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy közösen képviseljék Európában, a különböző pártcsoportoknál azt, "amit a kormány kidolgozott és ami az európai integrációs bizottságban is támogatást nyert". Orbán Viktor erre azt válaszolta: természetesen közbenjár a magyar javaslat elfogadása érdekében.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásról elmondta, az elsősorban lehetőség az ország számára, hogy megerősítse pozícióját. Az IMF kulcsfontosságú partnere Magyarországnak, abba a szövetségesi körbe tartozik, amelyet az ország vezetése az adott helyzetben kidolgozott gazdaságpolitika támogatásához keres - emelte ki nyilatkozataiban. Kitért arra is: Magyarország folyamatosan államkötvény-kibocsátással finanszírozza az államháztartás hiányát és újítja meg a régebbi kötvényeket. A megállapodás lehetőséget adhat arra, hogy "az ország a nemzetközi pénzügyi rendszerben a mai kötvényekben megtestesülő hozamelvárásoknál lényegesen olcsóbb forrást talál" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A most kezdődött kétnapos csúcstalálkozó céljairól elmondta: azért jöttek, hogy a lehető legnagyobb védelmet biztosítsák a magyar és az európai pénzügyi rendszernek, és ezzel a védelemmel segítsék az európai és a magyar gazdaságot, elkerülhetővé tegyék a mély recessziót. Magyarország négy kidolgozott javaslata közül kiemelte az uniós pénzügyfelügyelet sürgetését.

Emlékeztetett arra, hogy José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök jelezte, szándékában áll felkérni egy szakértői csoportot, amely kidolgozza az egységes európai felügyelet kialakításának feltételeit. Nézzünk azzal szembe, hogy ha európai pénz- és befektetési piacaink vannak, a szabályozásnak is európainak kell lennie - jelentette ki a kormányfő. Hangsúlyozta: Magyarország azt is szeretné, hogy rugalmasabb legyen az európai szabályozás, gyorsabban tudjon válaszolni az olyan típusú helyzetekre, mint a mostani. Ez igaz az uniós felzárkóztatási, kohéziós politikára, arra, hogy hogyan tudják felhasználni ezeket a támogatásokat, és igaz általában a költségvetési politikára - fűzte hozzá.

Az államot és az uniós együttműködést kell ilyenkor erősíteni, hiszen ha gyengébb a piac ellenálló-képessége, gyengébb az emberek védekezőképessége, akkor a harmadik szereplőnek, az államnak kell erősnek lennie - fejtette ki. Egy kérdés kapcsán felhívta a figyelmet, hogy az egész régió gyengélkedik, hullámzó a hangulat a pénzpiacokon. Mint mondta, "hétfőn úgy láttuk, hogy a támadás első hullámát kivédtük, de óvatosnak kell lenni". Gyurcsány Ferenc leszögezte: az EU már eddig erős integrációnak bizonyult. Minden országnak saját megoldásokat kell keresnie, de Magyarország nagyobb fokú közös megközelítést is sürget - vélte ugyanakkor.
    Megállapította azt is, a helyzet rendezéséig "hosszú út áll előttünk".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Soros még nem látott ekkora válságot

Soros György még nem látott ekkora válságot, de véleménye szerint nem is fog. Miközben a múlt heti tőzsdei pánik után az európai részről született gazdaságpolitikai választ megfelelőnek tartja, úgy véli, korai megítélni, hogy megnyugszanak-e a pénzpiacok.

MTI Shake

Marxot divatba hozza a válság

A nemzetközi pénzügyi válság hatására a korábbinál nagyobb megbecsülésnek örvendenek Marx Károly művei – állítja a német filozófus munkáit gondozó könyvkiadó illetékese.

MTI Világ

Az oligarchák is megégették magukat a válságban

Narancsszínű Porsche kocsija mellett állva Jevgenyij Csicsvarkin jó arcot vág a balszerencséhez. El kell azonban ismernie, hogy a válság nyomán "ötször olcsóbban" adta el cégét, a mobiltelefonok kereskedelmében piacvezető Eurosetet, mint amennyit korábban ért.

MTI Gazdaság

A gazdagok szocializmusa és a hitelválság megoldása

Az újság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatóját idézte, aki szerint mindenekelőtt a pénzügyi rendszernek azokat az elemeit kell erősebb ellenőrzés alá vonni, amelyek a világgazdaságot a katasztrófa szélére sodorták. Az adófizetők várhatóan valamennyi érintett országban kétkedéssel fogadják majd a gazdagok szocializmusának ezt a formáját, ám nem létezik más megoldás a globális pénzügyi rendszer megóvására.

MTI Tech

A pingvineknek is megvan a maguk válsága

Rohamosan csökken a pingvinkolóniák száma az Antarktiszon, a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan – figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) és az Argentínai Vadvilág Alapítvány.

MTI Gazdaság

Válságmenedzselési útmutató Brüsszelből

Útmutatót adott ki az Európai Bizottság hétfő délután arról, milyen feltételek biztosításával garantálhatják az európai uniós tagországok, hogy a pénzügyi válság miatt bajba került bankjaiknak tervezett állami támogatásukat Brüsszel gyorsan jóváhagyja.

MTI Itthon

Fidesz-konferencia a pénzügyi válságról

A kisebbségi kormány tehetetlenségét és a pénzügyi válságra adott késedelmes reakcióját kritizálták a Fidesz szombati konferenciáján, ahol új költségvetést és adócsökkentést szorgalmaztak, és arról is beszéltek, hogy Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése az érdeke.

MTI Itthon

Navracsics: a kormányfő a válságkeltés pártján van

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormányfő a válságkeltés pártján áll. Dávid Ibolya felszólította a pártokat, bizonyítsák be: most az ország érdeke a legfontosabb. A két politikus erről Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására reagálva beszélt hétfőn, a parlamentben.

MTI Itthon

Politológusok szerint jól jöhet a válság a kormánynak

Juhász Attila és Kiszelly Zoltán szerint több szempontból kapóra jöhet a kormánynak a pénzügyi válság, ebben a helyzetben könnyebb elfogadtatni a költségvetést is a parlamenttel. A két politológus ezt hétfőn mondta az MTI-nek.

"Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót"

"Eljutunk a Holdra, és kitűzzük rajta az izraeli zászlót"

Akár 70 métert vakon autózik, aki a mobilját babrálja vezetés közben

Akár 70 métert vakon autózik, aki a mobilját babrálja vezetés közben

A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

Kengurubébi a debreceni állatkert új lakója

Kengurubébi a debreceni állatkert új lakója

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Nagyon magabiztos: a Samsung-főnök szerint a következő 10 évben is az ő telefonjaikat akarjuk majd

Nagyon magabiztos: a Samsung-főnök szerint a következő 10 évben is az ő telefonjaikat akarjuk majd