szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy héttel elhalasztotta az előre hozott választásokat hétfőn az ukrán államfő, hogy a parlament tovább munkálkodhasson a pénzügyi válság következményeinek elhárításán. Közben kiderült: nem lesz nagykoalíciós válságkormány.

Az új időpont december 14-e. Az intézkedést maga Viktor Juscsenko jelentette be az ukrán televízióban. "Ma aláírtam egy rendeletet, hogy a parlament néhány napra ismét összeülhessen, és szavazhasson a költségvetés módosításáról, valamint válságkezelő intézkedésekről" - mondta az elnök.

Időközben Ukrajnát is elérte a pénzügyi világválság. Ukrajna a múlt héten tárgyalásokba kezdett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével, A nemzetközi pénzintézet jelezte, hogy kész akár 14 milliárd dolláros segítséget is nyújtani az ukrán bankrendszer stabilizálásához, s feltételei között állítólag a december 7-re kiírt választások elhalasztása is szerepelt. Juscsenko mindemellett hétfőn egy állami stabilizációs alap létrehozására tett javaslatot.

Elutasította egy nagykoalíciós válságkormány megalakítását hétfőn az ukrán államfő és az ellenzék. Julija Timosenko miniszterelnök javasolta még vasárnap, hogy jöjjön létre egy nagykoalíciós kormány az összes parlamenti párt részvételével a pénzügyi világválság következményeinek kivédésére. Felszólította a képviselőket, hogy lássanak újra munkához, annak ellenére, hogy az államfő október 8-án feloszlatta a parlamentet és december 7-ére előre hozott választásokat írt ki.
    
Az elnök, Viktor Juscsenko kijelentette: a válság következményeinek kezelése az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács feladata. Az államfőből, a miniszterelnökből, a védelmi miniszterből, a belügy- és a külügyminiszterből, valamint a biztonsági szolgálatok vezetőjéből álló testület fogja megfogalmazni a válságra adandó válaszokat.    A kormányfő "egyetlen programja az, hogy ő legyen hatalmon" - hárította el Timosenko kezdeményezését Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártja vezetője.
  
Az államfő a tanács hétfői ülésén javasolta, hogy a válságra tekintettel hozzanak létre egy állami stabilizációs alapot, amely akár felvásárolhatna egyes bajba jutott gazdasági társaságokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyarmathy Éva: Bizonytalanságban hagyott oktatási rendszer

Gyarmathy Éva: Bizonytalanságban hagyott oktatási rendszer

Csak minden ötödik koronavírussal fertőzött marad tünetmentes

Csak minden ötödik koronavírussal fertőzött marad tünetmentes

Új eljárásrendet adtak ki: a háziorvos is fertőzöttnek minősíthet, de akkor nincs hatósági karantén

Új eljárásrendet adtak ki: a háziorvos is fertőzöttnek minősíthet, de akkor nincs hatósági karantén