szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összeütközött az Atlanti-óceán mélyén egy brit és egy francia atom-tengeralattjáró - írta haditengerészeti forrásokra hivatkozva a The Sun.

A legnagyobb brit tömeglap értesülése szerint a balesetben, amely "február 3-án vagy 4-én történt", a Vanguard nevű brit és a Le Triomphant francia tengeralattjáró ütközött egymással. Mindkét hajó nukleáris meghajtású és atomfegyvereket hordoz.

A beszámoló szerint mindazonáltal sugárzó anyag nem szivárgott ki egyik tengeralattjáróról sem, és személyi sérülés sem történt. A hajók egymással össze nem függő küldetéseket teljesítettek, és a The Sun brit haditengerészeti forrásai szerint "több millió az egyhez" volt az esélye annak, hogy az Atlanti-óceán ugyanazon pontján találkozzanak.

A hadihajók hangradarral - szonárral - vannak felszerelve, amely lehetővé teszi más tengeralattjárók helyzetének azonosítását, azonban az e felderítő berendezések ellen kidolgozott korszerű védelmi eszközök olyan hatékonyak, hogy a két tengeralattjáró esetleg nem "látta" egymást - áll a brit lap ismertetésében.

Az idézett haditengerészeti forrás szerint az "nagyon valószínűtlen" volt, hogy nukleáris robbanás következzék be, de a radioaktív szivárgás a lehetséges következmények között volt. Még rosszabb esetben odaveszhetett volna a legénység és a Vanguard atomfegyver-arzenálja, ami "nemzeti katasztrófával ért volna fel".

A beszámoló szerint a brit tengeralattjárót a skóciai Faslane kikötőjébe vontatták, a francia hadihajó Brest felé "vánszorgott"; mindkét hajón jól láthatók voltak az ütközés okozta sérülések.

A brit atomütőerőt megtestesítő, Trident típusú ballisztikus rakétákat négy nukleáris tengeralattjáró hordozza. A hajók mindegyikét 16, egyenként nyolc robbanófejes rakétával lehet felszerelni.

A brit atomtengeralattjárók folyamatosan járőröznek az  óceánok mélyén, de a kormány soha nem fedi fel, hogy merre járnak. A brit védelmi minisztérium a The Sun által hétfőn ismertetett balesethez is csak annyit fűzött hozzá, hogy a tengeralattjárók tevékenységét nem kommentálja.

A jelenlegi brit Trident-flotta első egységét 1992-ben bocsátották vízre, és a kötelék élettartama 2022-ig szól. A kormányzó Munkáspárt alsóházi padsoraiban is igen népszerűtlen, két éve komoly kormánypárti lázadás közepette elfogadtatott terv alapján azonban már 2020-ig négy új Trident osztályú tengeralattjárót kapna a brit királyi haditengerészet; a csere 20 milliárd fontba kerülne

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Halál a tengeralattjárón

Oroszország távol-keleti részén húsz ember meghalt és 21 megsebesült múlt szombaton, amikor egy atommeghajtású...

hvg.hu Tech

Anglia: vírusos hadihajók és Windowsos tengeralattjárók

Nehéz napok járnak Angliára: az elmúlt időszak adatvesztési problémái után most a védelmi minisztérium felelőseinek kell szembenézniük kellemetlen problémákkal. A védelmi minisztérium gépeit ugyanis nem védik eléggé, a brit haditengerészet flottájának számítógépeit vírusok szabdalják, a tengeralattjáró-flottán pedig Windows fut.

MTI Világ

A freon gyilkolt a tengeralattjárón

Az orosz tengeralattjárón 20 halálos áldozatot követelő balesetet az automatikus tűzoltó rendszer váratlan működésbe lépése okozta: az emberek megfulladtak, mert a felhasznált freon gáz "megeszi" az oxigént - írták az orosz lapok szakértői vizsgálatokra hivatkozva.

MTI Shake

Tengeralattjárót vett a cseh hadsereg

Rövidesen egy új fegyverrel - közép-európai szárazföldi országoknál teljességgel szokatlan módon - tengeralattjáróval bővül a cseh hadsereg fegyverzete.

Zokogtak az Olaszországból hazatérő diákok, amikor megtudták, hogy karantén vár rájuk

Zokogtak az Olaszországból hazatérő diákok, amikor megtudták, hogy karantén vár rájuk

5 tény az alvásról: Tippeket adunk, hogy elkerülje az álmatlanságot!

5 tény az alvásról: Tippeket adunk, hogy elkerülje az álmatlanságot!

Külföldi autópályadíj után hol kell adózni?

Külföldi autópályadíj után hol kell adózni?