szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Istentiszteleten vett részt és nőjogi aktivistákkal találkozott vasárnap pekingi látogatásának utolsó napján Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

A metodista Clinton az állami ellenőrzés alatt álló keresztény egyházhoz tartozó Haidan Christian Church-ben hallgatta meg az igehirdetést, miközben a rendőrség szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosított a templom környékén. Ezt követően az amerikai diplomácia vezetője több tucat nőjogi aktivistát fogadott az Egyesült Államok pekingi nagykövetségén, köztük jogászokat, környezetvédőket és orvosokat. Ez utóbbiak között volt a 82 éves Kao Jao-csie (Gao Yao-chie), aki korábban felhívta a figyelmet a kínai egészségügyi hatóságok nemtörődömségére, az egészségügyi intézmények elhanyagoltságára és az AIDS ebből eredő terjedésére, emiatt Peking megakadályozta külföldi utazásait.

Elutazása előtt tartott sajtókonferenciáján az amerikai külügyminiszter, akit szombaton fogadott Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök is, arra kérte Kínát, hogy továbbra is vásároljon amerikai kincstárjegyeket, hogy együtt próbáljanak kijutni a jelenlegi gazdasági válságból.

"Szembe kell szállnunk növekvő eladósodásunkkal. Nem állna Kína érdekében, hogy ne tudjuk fellendíteni gazdaságunkat" - mondta Clinton, hangsúlyozva, hogy a világ első és harmadik legnagyobb gazdasága mennyire "összefonódott". 

Hillary Clinton helyi idő szerint vasárnap délután elutazott Pekingből, befejezve ezzel ázsiai körútját. Az amerikai külügyminiszter előzőleg Japánban, Indonéziában és Dél-Koreában járt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az Amnesty Internationalt sokkolta Hillary Clinton állásfoglalása

Sokkolónak minősítette az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet pénteken Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azon nyilatkozatát, hogy az emberi jogok tiszteletben tartásával kapcsolatos aggodalmak nem zavarhatják az amerikai-kínai együttműködést.

MTI Világ

Hillary Clinton együttműködésre szólította fel Kínát

Együttműködésre szólította fel Kínát a globális pénzügyi világválság, az éghajlatváltozás és az Észak-Korea jelentette biztonsági fenyegetések kezelése érdekében szombaton Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

MTI Világ

Hillary Clinton eskütételekor közvetve a Lewinsky-botránnyal viccelődött

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn Washingtonban letette a hivatali esküt; a ceremónián nagy derültséget keltett, amikor - homályos utalást téve a Monica Lewinsky-botrányra - köszönetet mondott férjének, a jelenlevő Bill Clinton exelnöknek a sokféle élményért az életben.

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni