szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdasági válság társadalmi nyugtalanságot idéz elő Európa-szerte, aminek egyik megjelenési formája az idegengyűlölő jelenségek szaporodása és a kisebbségellenesség erősödése - írta napokban közzétett kétrészes tanulmányában a Stratfor amerikai stratégiai elemzőcsoport, amely említést tett a Magyar Gárdáról is.

A Stratfor szerint a kontinensen végigsöprő társadalmi elégedetlenség miatt bevándorlás- és kisebbségellenes támadások történnek. Ezek egyike volt - áll a csoport elemzésében -, hogy február 23-án egy magyarországi faluban feltehetően előre kitervelt romaellenes támadás történt, egy apára és kisfiára gyújtották a házukat, valamint hogy február 13-án a jobboldali Magyar Gárda tiltakozást szervezett Budapesten "a romabűnözés ellen".

A kutatók megjegyezték, hogy a faj- és idegengyűlölő cselekményekre vonatkozó adatok gyűjtése különböző nehézségekbe ütközik a kontinensen, a legtöbb EU-országban nincs vagy nagyon hiányos a nyilvántartás. Sok közép-európai országban a rendőrség gyakran nem jelent minden romaellenes támadást, s ugyanez a helyzet Oroszországban a faji alapú támadásokkal.

A Stratfor szerint az adatok szórványossága ellenére bizonyossággal megállapítható: a gazdasági recesszió súlyosbodásával fokozódni fog a feszültség az "őslakos" népesség és a bevándorlók között. A bevándorlásellenesség már nemcsak a szélsőjobboldali ifjúsági csoportokat jellemzi, hanem sok sikeres párt választási platformjába is bekerült olyan fejlett országokban, mint Ausztria és Svájc.

A texasi elemzőcsoport szerint az idegengyűlölet mindig jelen volt Európában, de drámai mértékben felerősödik recessziók és gazdasági válságok idején, amikor a források szűkülnek. A kisebbségeket ilyenkor vagy a gazdasági bajok okának kiáltják ki (ez volt a helyzet a zsidókkal Európa történelme során végig, de különösen a nagy világválság idején), vagy olyanoknak tekintik, amelyekre feleslegesen költenek közpénzeket (ahogy a vendégmunkások esetében is történt az 1970-80-as években).

Sok közép-európai és balkáni ország első súlyos gazdasági válságát éli át azóta, hogy demokratikus társadalommá alakult át. A kommunista rendszerben a szigorú államhatalom még le tudta törni a kisebbségek elleni erőszakot, vagy egyszerűen nem vett róla tudomást. Most azonban a szélsőjobboldali csoportok az egész régióban kampányt folytatnak a romák ellen. "Különösen Magyarországon, ahol a szélsőjobboldali Magyar Gárda működik, de a szomszédos Szlovákiában és Romániában is" - olvasható a tanulmányban.

A romák a bűnbakok, őket okolják a gazdasági bajokért és a társadalmi bizonytalanságért, és főleg a bűnözésért. "Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a roma bűnbandák rendkívül aktívak és erőszakosak Közép-Európában, a Balkánon és Olaszországban" - írták az elemzők, hozzátéve, hogy ezek a tények nem szolgálhatnak mentségül sem a cigány emberek által elkövetett erőszakos cselekményekre, sem a romaellenes támadásokra.

A Stratfor arra is rámutatott: lassan szertefoszlik a második világháború után keletkezett több tabu is. Sok szélsőjobboldali párt az 1950-60-as években még alig tudott szavazatokat szerezni, mert a náci harmadik birodalom és a koncentrációs táborok emléke még élénken élt az emberekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A környezet is megsínyli, hogy fennakadt az Ever Given a Szuezi-csatornában

A környezet is megsínyli, hogy fennakadt az Ever Given a Szuezi-csatornában

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

272 újabb áldozata van a járványnak, 1209-en vannak lélegezgetőgépen

272 újabb áldozata van a járványnak, 1209-en vannak lélegezgetőgépen