szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországot, amely eddig is Oroszország egyik legszorosabb szövetségesének volt tekinthető Közép-Európában, két új gázszerződés még inkább keleti szomszédjához köti, írta szerdán a The New York Times.

Az újonnan aláírt szerződések még inkább függővé teszik Magyarországot az orosz fölgázszállításoktól, idézte elemzők véleményét a tekintélyes liberális napilap. "A szerződések ellentétben állnak azzal, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állít, hogy ő szilárd támogatója az Európai Unió által szponzorált vetélytárs vezetéknek", jegyezte meg az újság a Nabucco programra utalva. A lap szerint a Nabucco várhatóan versenytársa lesz az orosz-olasz fővállalkozó partnerségben tervezett Déli Áramlatnak, amelyhez Moszkvának gazdasági és politikai érdekei is fűződnek.

Az újság emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc csaknem két éve beleegyezett abba, hogy támogatja a Gazprom orosz óriáscég terveit a Déli Áramlat építésére vonatkozóan. Azt állította, nem lát ellentétet abban, hogy egyszerre támogatja az európai és az orosz gázvezetéktervet.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő jelenlétében múlt héten Moszkvában aláírt új szerződések egyike arról szólítja fel a magyar kormányt és az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankot, hogy finanszírozzák a Déli Áramlat beruházását magyar területen. A másik szerződés a Gazprom és a Mol magyar energiavállalat között született egy magyarországi gáztároló fejlesztéséről.

A The New York Times idézte Kaderják Pétert, a budapesti Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetőjét, aki szerint Oroszország az Ukrajnát megkerülő Déli Áramlat megépítésével Ukrajnától való függőségét akarja csökkenteni, egyben ki akarja terjeszteni gazdasági és talán politikai befolyását Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója