szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kudarcba fulladt vasárnap Oscar Arias Costa Rica-i elnök közvetítése a hondurasi válságban, miután a tegucigalpai ideiglenes kormányzat elutasította Manuel Zelaya elűzött elnök visszatérését.

A hatalomból és az országból június 28-án elűzött Zelaya küldöttsége közölte, befejezettnek tekinti a közvetítést. Oscar Arias újabb háromnapos határidőt kért a felektől a tárgyalások folytatására.

A rendezési tervnek Zelaya visszatérésére vonatkozó pontja elfogadhatatlan - közölte a Nobel-békedíjas Costa Rica-i elnökkel a Robert Micheletti ideiglenes hondurasi államfőt képviselő küldöttség vezetője, Carlos Lopez a San Joséban tartott második tárgyalási nap végén.

A javaslat első pontja szerint Manuel Zelaya elnökként térne vissza Hondurasba. A Micheletti-tábor előzőleg közölte: Zelaya visszatérhet, de csak azért, hogy bíróság elé álljon. Az elűzött elnököt többek között hazaárulással vádolják.

Oscar Arias újabb háromnapos határidőt kért a felektől, amely alatt feszítettebb tempóban dolgoznának, hogy kiderüljön, "lehetséges-e a megállapodás a szemben álló felek között az esetleges polgárháború és a vérfürdő elkerülésére".

A nemzetközi közösség által támogatott Arias-javaslat szerint Zelayának le kell mondania az elnöki mandátum meghosszabbítását célzó alkotmánymódosításról tartandó népszavazásról.

A hondurasi hadsereg június 28-án tartóztatta le és küldte száműzetésbe Costa Ricába a baloldali elnököt az államfői mandátum meghosszabbítását célzó alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körül kirobbant vitában. Néhány órával később a hondurasi parlament megfosztotta tisztségétől Zelayát, és Roberto Micheletti házelnök személyében azonnal meg is választotta utódját.

A baloldali Zelayát 2005-ben választották meg egyszeri, nem megújítható négyéves mandátummal.

A Reutersnek adott telefoninterjúban Zeleya közölte, senki sem tudja megakadályozni, hogy visszatérjen Hondurasba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Felfüggesztették Hondurast a Amerikai Államok Szervezetében

Felfüggesztette Honduras tagságát az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) szombati rendkívüli ülésén Washingtonban, mert a közép-amerikai ország hatóságai a kijelölt határidőn belül nem helyezték vissza hivatalába az államcsínnyel menesztett Manuel Zelaya elnököt.

MTI Világ

A száműzött hondurasi elnök gépe nem tudott leszállni

Eltorlaszolta a hondurasi hadsereg a főváros repülőterének leszállópályáját, hogy megakadályozzák a visszatérésre készülő, száműzött elnök gépének landolását helyi idő szerint vasárnap délután. Manuel Zelaya gépe végül Nicaraguában szállt le.