szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vladimir Voronin moldovai államfő bejelentette pénteken, hogy távozik hivatalából, és átadja a hatalmat a Nyugat-barát pártok koalíciójának.

"Nehéz szívvel adom át a hatalmat" - fogalmazott az ellenzékbe szorult kommunistákat vezető Voronin közleményében. "Nem hiszem, hogy képesek pozitív programot ajánlani az országnak azok a politikusok, akik csak azért léptek szövetségre, hogy saját országukat meggyalázzák, és elosszák egymás között a vezető pozíciókat" - tette hozzá.

A moldovai alkotmány értelmében az államfő távozása után a házelnök válik ügyvezető köztársasági elnökké. A moldovai parlament augusztus végén tartott alakuló ülésén választotta meg házelnöknek a liberális párti Mihai Gimput, a kormánypárti képviselők voksaival.

Voronin a parlamentben, a kommunista párt frakciójának képviselőjeként folytatja munkáját. A júliusi előre hozott választás eredménye alapján négy Nyugat-barát párt koalíciója készül kormányzásra Moldovában. Jelenleg ügyvezető miniszterelnök irányítja az országot, az új kormányfő személyére csak az új államfő tehetne javaslatot. Az új államfő megválasztásához kétharmados többségre, azaz 61 szavazatra van szükség, de a kormánypártoknak csak 53 mandátuma van. Ha a kormányzásra készülő pártoknak és a kommunistáknak nem sikerül megállapodásra jutniuk, a második elnökválasztási kísérlet kudarca után az államfőnek ismét fel kell oszlatnia a parlamentet, de az újabb előre hozott választást már csak a jövő évre írhatja ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

EBESZ: Moldova elindult az EU felé

Az Európai Unió felé történt irányváltásként értékelte csütörtökön a moldovai választások kimenetelét egy német megfigyelő.

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát