szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb cunamiriadót rendeltek el helyi idő szerint kedden a szamoai hatóságok a néhány órával korábbi pusztító szökőár után - közölte egy helyi lakos a francia hírügynökséggel.

Közben a bekövetkezett szökőár halálos áldozatainak számbeli növekedéséről számoltak be különböző hivatalos források, de eltérő adatokat közöltek. Korábban már azt mondták, hogy a halottak száma végül a százat is elérheti.

Az Egyesült Államokhoz tartozó, 65 ezer lakosú Amerikai Szamoán az áldozatok száma hivatalosan nem nőtt, továbbra is 22, de Szamoán (az egykori Nyugat-Szamoán) 31 és 60 között adják meg a biztos halottak számát. Továbbra is több tucatnyi embert tartanak nyilván eltűntként a több mint 200 ezer lakosú független országban. Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Amerikai Szamoát.

Meg nem erősített hírek szerint a természeti csapás áldozatokat követelt a szigetcsoporttól délre fekvő Tonga-szigeteken is.

Amerikai Szamoán Pago Pago városára több mint másfél méteres szökőár csapott le, a fővárosban, Apiában 70 centiméteres volt az árhullám az NOAA amerikai meteorológiai intézet szerint. Egyes szemtanúk szerint több méter magas árhullám érte el a szigeteket.

A cunami több falut is gyakorlatilag elsöpört, és helyenként a parttól egészen mélyen a szárazföld belseje felé, 800 méterre is elért. Több ezren maradtak fedél nélkül. Szakértők szerint mindezzel együtt jól működött a szökőár-előrejelző rendszer, a lakosok túlnyomó többsége időben biztonságos helyre tudott menekülni.

A szökőárt 8-as és 8,3-es erősségű földrengés előzte meg közép-európai idő szerint kedden 19 óra 48 perckor 200 kilométerrel délnyugatra Apiától. A tenger alatti földmozgás miatt Szamoától Új-Zélandig szerte a térségben - Tongán, Tuvalun, Kiribatin, a Fidzsi-szigeteken és a Salamon-szigeteken - is szökőárriadót rendeltek el, de ezt később lefújták.

Japánban bejelentették: arra számítanak, hogy félméteres árhullám érkezik oda, ezért ott szintén figyelmeztetést adtak ki, de később azt is lefújták. Az új-zélandi partokat már mintegy félméteres árhullám érte a földrengés után néhány órával.

Szabó Miklós, Magyarország tiszteletbeli konzulja az új-zélandi Aucklandben elmondta: nem tud arról, hogy magyar állampolgárnak baja esett volna a szamoai szökőárban. Sem a hatósági jelentésekben nem szerepel magyar áldozat, sem a külképviselethez nem fordultak magyarok segítségért a katasztrófával kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Spanyolországban már az egymillióhoz közelít a fertőzöttek száma

Spanyolországban már az egymillióhoz közelít a fertőzöttek száma

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát