szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenségeskedés évtizedei ellenére Örményországnak "nincs más választása", mint "előfeltételek nélkül" diplomáciai kapcsolatot létesíteni Törökországgal - jelentette ki Szerzs Szargszján örmény elnök szombaton a nemzethez intézett üzenetében.

Az államfő beszéde nem sokkal az előtt a svájci találkozó előtt hangzott el, amelyen a két külügyminiszter megállapodást ír alá a török-örmény határ megnyitásáról és a két ország viszonyának normalizálásáról.

Beszédében Szerzs Szargszján hangsúlyozta: országának ettől még nem kell feladnia azt a küzdelmét, hogy népirtásként ismertesse el az Oszmán Birodalom (a mai Törökország jogelődje) által az örmények ellen 1915-ben végrehajtott tömeggyilkosságokat.

Ankara visszautasítja a történelmi esemény ilyen értékelését, s ez az ellentét akadályozta meg mostanáig a két ország kapcsolatfelvételét.

Az örmény elnök azt is mondta, hogy a Törökországgal aláírandó megállapodás nem jár következménnyel az örmény-azeri konfliktusra vonatkozóan.

"Ez a kapcsolatfelvétel (Törökországgal) nincs és nem is lehet összekapcsolva a karabahi konfliktus rendezésének kérdésével, amely egy ettől független, különálló folyamatban zajlik" - hangoztatta.

A muzulmán Azerbajdzsán területéhez tartozó, de nagyrészt örmények lakta Karabahért Örményország és Azerbajdzsán 1988 és 1994 között véres háborút vívott egymással, amelyben 30 ezer ember vesztette életét. A harcokat 1994-ben tűzszünettel zárták le, de békeszerződést azóta sem kötöttek a felek. Törökország 1993-ban lezárta határát Örményországgal, hogy kifejezze szolidaritását a szintén türk nyelvet beszélő és muzulmán hitű azeriekkel Karabah ügyében.

Jereván és Ankara szeptemberben jelentette be, hogy aláírt egy jegyzőkönyvet, amelynek értelmében diplomáciai kapcsolatot létesít egymással, és megnyitja a közös határt. A szombaton aláírandó megállapodás csak azután lép életbe, ha mindkét parlament jóváhagyja. A két ország nacionalistái azonban arra készülnek, hogy megakadályozzák az egyezmény megvalósítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: Kimutatták Magyarországon a dél-afrikai vírusmutációt

Müller: Kimutatták Magyarországon a dél-afrikai vírusmutációt

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata