szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia hadsereg szóvivője megalapozatlannak nevezte csütörtökön a The Times értesülését, miszerint az olasz titkosszolgálat hatalmas összegeket fizetett az olasz hadsereg által ellenőrzött afganisztáni térségben a helyi tálib parancsnokoknak a terület nyugalma érdekében.

Az olasz kormány "teljesen megalapozatlannak" minősítette közleményében a brit napilap beszámolóját, s közölte: soha nem engedélyezett kifizetéseket a tálib erőknek. Az Afganisztánban harcoló NATO-erők egyik amerikai szóvivője szintén cáfolt. "Nem alkalmazunk megvesztegetést. Nem fizetünk a lázadóknak" - mondta Wayne Shanks ezredes.

Egy névtelenséget kérő, magas rangú afgán tisztviselő ezzel szemben Kabulban azt mondta, a NATO afganisztáni műveletében részt vevő "számos ország", köztük Olaszország is fizet a lázadóknak azért, hogy katonáikat ne érje támadás.

A The Times NATO-forrásokra hivatkozva az állította: Róma rendszeresen több tízezer dollárral vesztegette meg a Kabultól keletre fekvő Sarobi térség tálib hadurait, de ezt eltitkolta a többi NATO-szövetséges elől, és a térség ellenőrzését átvevő francia erők ezért később súlyos veszteségeket szenvedtek.

Az amerikai hírszerzés ugyan rájött erre, és az Egyesült Államok római nagykövete már tavaly nyáron tiltakozott a Berlusconi-kormánynál. Az olaszok azonban "soha nem ismerték el" a kifizetések tényét, annak ellenére, hogy erről lehallgatott telefonbeszélgetések is tanúskodtak. Az ügyet nem hozták nyilvánosságra, mert annak következményei "diplomáciai lidércnyomással" értek volna fel - mondta a The Times forrása.

A lap szerint tavaly augusztusban, egy tálib rajtaütésben egy könnyű felszerelésű francia járőr tíz katonát vesztett, több tucatnyian pedig megsérültek a téves kockázati helyzetértékelés miatt; ez volt a francia hadsereg legnagyobb hadszíntéri vesztesége az utóbbi negyedszázadban.

"Nem rendelkezünk olyan információval, amely igazolná ezeket a megalapozatlan állításokat" - közölte Christophe Prazuck, a francia vezérkar szóvivője. Hozzátette: "Az olaszok, a franciák és a törökök ellenőrzik 2006. augusztus óta Kabul térségét. Bizalmi viszony van mindenki között". "Pletykáról van szó, amelyről nem először hallunk" - hangsúlyozta a szóvivő. Prazuck szerint a franciák minden információhoz hozzáférhettek az olasz hadseregnél, és semmi nem igazolta a kenőpénzekről 2008 eleje óta terjedő pletykákat. A France 2 francia közszolgálati televízió híradójában azt állította: a külföldi katonák hasznos információkért szoktak fizetni az afgán falvak vezetőinek, de arra még nem volt példa, hogy a NATO-erők a tálib haduraknak adtak volna pénzt.

A francia ellenzék ugyanakkor magyarázatot vár a francia kormánytól az olasz és francia erők közötti kommunikációról. Franciaország jelenleg közel háromezer katonát állomásoztat Afganisztánban, ahol 36 francia katona vesztette életét a katonai szerepvállalás 2001-es kezdete óta - jelentette Venczel Katalin, az MTI párizsi tudósítója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban