szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több millió olasz Facebook-felhasználó vette észre meglepve, hogy az az ártalmatlan rajongói, vagy egyéb klub, amelyre korábban a közösségi oldalon feliratkozott, egyszerre Berlusconit pártoló klubbá változott - írja a Corriere.it.

Több millió olaszországi Facebook-felhasználó konstatálhatta az utóbbi órákban, hogy tudta nélkül egy-egy Berlusconit pártoló, vagy a megtámadott kormányfővel szolidaritást vállaló klub tagja lett - írja a Corriere.it. Kétmillióan voltak például az abruzzói földrengés áldozataival szolidarizáló klub tagjai, ám a csoport hirtelen nevet váltott, s a Szolidaritás Berlusconival nevet vette fel. A "Ne legyen fizetős a Facebook" nevű csoport ugyancsak egy, a vérző fejű miniszterelnökkel együttérző klubbá változott. Mint ismeretes, vasárnap este egy milánói kampányhelyszínen egy férfi egy szuvenír tárgyat hajított Silvio Berlusconi olasz kormányfő arcába, akinek orra betört, foga megsérült, s még most is kórházban van. A mozgolódás a Facebook-on ezután indult be, nem kizárt, hogy azokat a véleményeket ellensúlyozandó, akiknek tetszett a támadó produkciója.

A Corriere.it beszámolója szerint a szóban forgó klubok alapítóinak, s adminisztrátorainak lépése felháborodást váltott ki a felhasználók között, de sokan a bosszú legegyszerűbb módját választották: leiratkoztak ezekről az oldalakról.

© MTI/EPA
A dolog azért volt nagyon feltűnő, mert míg vasárnap éjfélig a Facebook-keresőbe beírva Berlusconi nevét egy 376 ezer fős tagságot számláló, "No B day" nevű klub volt a legnagyobb, addig hétfő reggelre már 380 ezer taggal egy "Berlusconit támmogatjuk a Massimo Tartaglia-rajongókkal szemben" nevű klub került az első helyre.  (Tartagliának Berlusconi támadóját hívják.) Ez egy éjszaka alatt túl feltűnő növekedés. Nyilvánvaló tehát, hogy egy, már meglévő klub nevét cserélték le. (A trükk annyira nem új: a Magyar Gárdának 2007-ben valaki pontosan ugyanígy gyűjtött óriási rajongótábort az Iwiwen.)

Sőt pár kattintás után az is kiderült, hogy az eredeti account egy online aukciós szájt nevében lett regisztrálva, amely a közvélemény számára érzékeny témákban alapít klubokat. A felháborodott felhasználók szerint Berlusconi pártja, a Pdl bizonyára fizetett a műveletért, amit egyébként a klub adminisztrátora néhány kattintással végrehajthat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
97 ezren vesztették el az állásukat januárban

97 ezren vesztették el az állásukat januárban

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas