szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondásra szólították fel szerdán az ellenzéki pártok az önálló tartománynak számító Hamburg parlamentjének elnökét, aki - miközben az egész város a hó és a jég miatt szenvedett - saját kis utcáját kitakarítatta.

Berndt Röder bocsánatot kért a történtek miatt, de a lemondást visszautasította. Hibáját elismerve 1000 eurót utalt át a helyi Vöröskereszt számlájára, de vezeklésének ez a formája ismét csak heves felháborodást váltott ki. A parlamenti elnök által elkövetett hivatali visszaélés saját pártjában, a konzervatív CDU-ban is megrökönyödést okozott.

Az ügyre a napokban derült fény, amikor sokaknak feltűnt, hogy a rendkívül kemény tél szorításában vergődő városban egyedül a parlamenti elnök utcája hó- és jégmentes. Röder elismerte, hogy a különös nagytakarítást személyesen rendelte el, és ennek érdekében előbb a helyi rendőrséggel, majd a városi köztisztasági hivatallal lépett érintkezésbe. Egyszerűen elöntötte a düh, amikor az őt szállító sofőr saját házuk előtt az autóval megcsúszott, a szomszédasszony pedig szeme láttára esett el a járdán - védekezett a parlamenti elnök.

A folytatás már a helyi törvényhozásban következett, ahol a konzervatív városvezető elismerte, hogy hivatali visszaélést követett el. Sőt, azt is beismerte: nem volt helyes, hogy vezeklésként pénzt utalt át a Vöröskeresztnek, mert - mint hangoztatta - nem lett volna szabad utcájának önkényes megtisztíttatását egy adománnyal összefüggésbe hozni. Megbánta, amit tett, de ezért esze ágában sincs lemondani - fűzte hozzá.

Nincs sokkal könnyebb helyzetben van Berlin polgármestere, Klaus Wowereit sem. A szenátus (tartományi kormány) ellenzéki pártjai ismételten bocsánatkérésre szólították fel a szociáldemokrata polgármestert, miután az eltakarítatlan hó és jég miatt tiltakozó fővárosiakat azzal a kijelentéssel igyekezett vigasztalni, hogy "Berlin bizony nem Haiti". Wowereit egyelőre nem kért bocsánatot, de szerdán - a hatóságok csődjét közvetve beismerve -  kijelentette: kész elfogadni az ellenzéknek azt a követelését, hogy hó- és jégmentesítő válságcsúcsot tartsanak, és rendkívüli akciótervet dolgozzanak ki Berlin közterületeinek megtisztítására.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Szélvédőt tört be a lezúdoló hó

Az időjárás próbára teszi az embereket rendesen - a folyamatos havazás és olvadás miatt egyre több kár keletkezik - írja a 8 ker blog szerzője.

MTI Itthon

Vasárnap reggel mentik ki a hóban elakadt vonatot

Többszöri kísérlet után sem sikerült kihozni a hó fogságából a hajnalban Polgárdi és Csajág között elakadt vonatot és a kiszabadítására küldött mozdonyokat; a hó eltakarítására vasárnap reggel, az erős szél várható lecsillapodása után tesznek újabb kísérletet - közölte a Mávinform szombaton délután az MTI-vel.

Online aukción lehet megszerezni Paul Walker BMW M1-esét

Online aukción lehet megszerezni Paul Walker BMW M1-esét

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Gulácsi nyáron csapatot válthat

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát