szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozta létre Nagy-Britannia az Indiai-óceánon, a Chagos-szigetek körül. A természetvédők örülnek, de a több évtizede kilakoltatott szigetlakók attól tartanak, ezzel minden reményük elszállt a visszatelepülésre.

A brit fennhatóságú óceánrészben 55 apró sziget található, köztük Diego Garcia, ahol az Egyesült Államok légi támaszpontja működik. Ennek megépülése érdekében az 1960-as és 70-es években kétezer embert kényszerítettek otthona elhagyására. A szigetlakók több mint tíz éve harcolnak azért, hogy visszatérhessenek hazájukba, 2008-ban a brit legfelsőbb bíróság elutasította kérésüket. Képviselőik ügyüket, brit állampolgárok lévén, az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitték. Szerintük a rezervátum ellehetetleníti visszatérésüket, mivel tiltja a megélhetésüket adó halászatot.

A rezervátum 545 000 négyzetkilométeren terül el, általa megkétszereződött a védelem alá helyezett óceáni területek nagysága. "Megalakulása nagy lépés az óceánok védelméért" - fogalmazott David Miliband brit külügyminiszter a The Times brit lap online kiadása szerint (www.timesonline.co.uk). 

Az amerikai illetőségű Pew Environment Group természetvédelmi szervezet az óceánok megőrzésében történelmi jelentőségű győzelemnek nevezte Miliband döntését. Szerintük a Chagos-szigetek fajgazdagsága vetekszik a Galápagos-szigetekével és a Nagy Korallzátonyéval, továbbá fontos szerepet tölt be többek közt az éghajlatváltozás és az óceánok savasodásának kutatásában. 

A szigetek menedékül szolgálnak a fogyatkozó tengeri teknősök és több mint 175 000 pár tengeri madár számára. A szigeteket övező kristálytiszta víz 220 korallfaj és több mint ezer korallzátonyokhoz kötődő halfaj otthona.

A visszatérni szándékozó szigetlakók azonban úgy érzik, a rezervátum végképp megsemmisíti visszatérési esélyeiket. Brit érdekvédelmi szervezetük igazgatóhelyettese szerint a kormány, a parlamenti választások előtt kapkodva meghozott döntés során figyelmen kívül hagyta a szigetlakók jogait, akiknek száma leszármazottaikkal együtt ötezer körüli lehet, és mintegy egyötödük szeretne visszatérni az 1814 óta Nagy-Britanniához tartozó szigetekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak