szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Lezuhant szombaton Oroszországban a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép - közölte egy lengyel tisztségviselő a szmolenszki repülőtérről. A gép utasaival együtt a lengyel elnök is életét veszítette. A gépen tartózkodott a lengyel hadsereg vezérkari főnöke, továbbá Slawomir Skrzypek a lengyel jegybank elnöke és Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes is. Szergej Anufrijev szmolenszki kormányzó bejelentette, hogy nincsenek túlélők.

Az elnökkel tartott felesége és több hozzátartozója, a lengyel elit számos gépviselője, katinyi áldozatok hozzátartózói. A lengyel Központi Bank szóvivőjének közlése szerint a gépen utazott a bank kormányzója is.  A Varsóból Szmolenszkbe tartó Tu-154 fedélzetén az első hírek szerint 132 ember tartózkodott. A gép a szmolenszki repülőtér közelében, leszállás közben zuhant le. Anufrijev szerint a gép közvetlenül a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, majd darabokra tört. Az Russia Today angol nyelvű orosz csatornának nyilatkozó lengyel újságíró szerint a szemtanúk a gép landolási kísérlete előtt azt látták, hogy a repülőből szivárog az üzemanyag, ez magyarázhatja azt is, hogy nem volt robbanás a becsapódás után, csupán kisebb tüzek keletkeztek - mondta el Marcin Wojciechowski, lengyel újságíró, aki szerint az utaslistán 120 név szerepelt, és velük utazott a kilenc főnyi személyzet is, bár egyelőre nem tisztázott, hogy mindannyian a gépen voltak-e. Marcin Wojciechowski nem fért fel az elnök gépére, egy kisebb repülővel utazott, így kerülte el a tragédiát.   

A Russia Today tudósítása:

A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Ő azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet. A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa.

A Rosszija 24 felvétele a helyszínről:

Lech Kaczynski elnök Katinyba készült, ahol a Szovjetunióban 1940-ben lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyét akarta felkeresni. A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak megemlékezést, amelyre azonban az oroszellenes érzelmeiről ismert Kaczynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen az áldozatokra, s az orosz fél ehhez hozzájárult.

A Vesztyi 24 hírtelevízió a baleset helyszínéről adott élő közvetítésben látható volt, hogy a gép egészen kicsi darabokra tört szét és több darab kigyulladt. A tüzeket oltják a még mindig sűrű ködben. Dmitrij Medvegyev orosz államfő utasítására kormánybizottság alakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, a bizottság élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll. A helyszínre indult Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere és Igor Levityin közlekedési miniszter. Lengyel elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ez esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását - közölte Jerzy Smolinski, Komorowski munkatársa.  

Lech Kaczynski feleségével
©

Az elnöki gép már évek óta beszédtéma volt lengyelországban. Egyes szakértők szerint egy lengyel elnök - már csak presztízs okokból sem - engedhetné meg magának, hogy ilyen repülővel járjon. Radoslaw Sikorski külügyminiszter szerint a miniszterelnök sírva fakadt amikor megtudta a hírt. Donald Tusk kormányfő Lech Kaczynski legnagyobb politikai ellenfele volt. A Telewizja Polska, állami tévé szerint az áldozatok száma 130 fölötti. Köztük a szejm két alelnöke és az egykori áldozatok hozzátartozói - olvasható a Lengyelország ma blogon, amelyen a lengyel televíziók adásaiból válogatott "élő tudósítás" is olvasható. Ebben azt írják, több ezres tömeg gyűlt már össze az elnöki palota előtt Varsóban, hogy a balesetben elhunytakra emlékezzenek. A varsói események élőben követhetők a wiadomosci.gazeta.pl oldalon.

Az állami tévé hírcsatornája igyekszik elérni vezető politikusokat, de többen nem tudnak semmit sem mondani, nem találnak szavakat - olvasható a blogon. A blog szerzője szerint a lengyel médiában már a tragédia utáni órákban megkezdődtek a találgatások a baleset "valódi okairól". A televízióban olyan vélemények is helyet kaptak, amelyek az oroszokat gyanúsítják, egyesek második Gibraltárt emlegetnek.

1943. július 4-én Władysław Eugeniusz Sikorski, a londoni emigráns lengyel kormány feje halt meg légiszerencsétlenségben. Gibraltár közelében, közvetlenül a fölszállás után gépe lezuhant. A baleset körülményi tisztázatlanok maradtak, de Lengyelországban sokan a szovjetek számlájára írták a történteket.

Veszélyes gépek? 

A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint a Tu–154-es forgalomba állítása óta 63 gép semmisült meg balesetekben. Ez magasabb érték, mint a Boeing hasonló típusú repülőgépénél, a  Boeing 727-esnél. A 63 elpusztult gépből 6-ot terroristák vagy más katonai csoportok térítettek el, néhányuk a rossz leszállópályaviszonyok miatt ment tönkre. A többi balesetet karbantartás hiánya, géphiba, vezetési hiba, emberi mulasztás vagy a légiirányítók figyelmetlensége okozta.

A The Washington Post értesülései szerint a lengyel elnök gépe több mint 20 éves volt. Bár többször felmerült az állami vezetőket szállító repülők cseréje, forráshiány miatt halogatták a döntést - írja a lap.

Lech Kaczynski


Kaczynski 1949. június 18-án született Varsóban, ikertestvére, Jaroslaw szintén politikai pályára lépett. A testvérek még gyermekként lettek országosan ismertek, amikor egy népszerű filmben szerepeltek együtt. Kaczynski a jogi diploma megszerzése után, 1977-ben csatlakozott a földalatti ellenzékhez, s átköltözött a Balti-tenger melléki Gdanskba. A Munkásvédelmi Bizottság (KOR) tagja lett, kapcsolatba került az illegális szakszervezeti mozgalommal, munkajogi szakértőként nyújtott segítséget dolgozóknak, a rendszer üldözöttjeinek. Ott volt a gdanski hajógyárban az 1980. augusztusi nagy sztrájk idején, ő fogalmazta meg a független Szolidaritás szakszervezet megalakulását eredményező augusztusi megállapodások jelentős részét.

1981. december 13-án, a hadiállapot bevezetésekor őt is internálták, szabadulása után azonnal földalatti tevékenységbe kezdett. A nyolcvanas évek végén részt vett a kerekasztal-tárgyalásokon, az első, még nem teljesen szabadon választott parlamentben szenátor, majd 1993-ig a szejm képviselője volt, a Szolidaritás alelnöke és a magyar Számvevőszéknek megfelelő Legfelsőbb Ellenőrzési Kamara elnöke. A baloldali földcsuszamlás szerű győzelme után visszavonult a politikától és tudományos tevékenységet folytatott.

Az 1997-es jobboldali választási győzelem után igazságügyi miniszter lett, de hamarosan lemondott, mert nem értett egyet Jerzy Buzek kormányának célkitűzéseivel. Fivérével megalapította a Jog és Igazságosság (PiS) nevű pártot, amely a jobboldal súlyos vereségét hozó 2001-es választásokon bejutott a parlamentbe. 2002 novemberében nagy többséggel Varsó főpolgármesterének választották meg, s ő sikeresnek bizonyult pozíciójában. Legnagyobb teljesítményének az impozáns Varsói Felkelés Múzeumának a megteremtését és a korrupció melegágyának számító "varsói maffia" szétverését tekintik, ugyanakkor betiltotta a melegtüntetéseket és a halálbüntetés visszaállítása mellett érvelt. Kaczynski gondolkodásában meghatározó szerepe volt a Szolidaritás tradíciójának, Lengyelország és Varsó második világháborús kataklizmájának és a két nagy szomszéddal, Németországgal és Oroszországgal szemben táplált gyanakvásnak és bizalmatlanságnak.

2005. október 23-án a szavazatok 54 százalékával megnyerte az elnökválasztást, hivatalát december 23-án foglalta el. Mivel a parlamenti választásokat az ikertestvére által vezetett PiS nyerte meg, s a miniszterelnök Jaroslaw Kaczynski lett, sokan "az ikrek köztársaságáról" beszéltek. Választási programjukban egy olyan új Lengyelország megteremtését szorgalmazták, amelyben "rend van", továbbá a közerkölcs javítását, a büntetőjog szigorítását, az állam megújítását ígérték, kemény harcot a korrupció ellen, külpolitikában pedig kemény álláspontot az EU-alkotmány ügyében. Kaczynski az utolsók között írta alá a lisszaboni szerződés ratifikálási okmányát.     A régi "összefonódások" felszámolása azonban boszorkányüldözéshez vezetett, az egyre vitatottabb törvények meghozatala, a kormány működése nyomán egyre több lengyel érezte fenyegetve a demokráciát és a jogállamiságot. A koalíciós válságok miatt pedig 2007-ben előre hozott választásokat kellett rendezni, amelyet a jobbliberális Donald Tusk vezette Polgári Platform (PO) párt nyerte, így az államfőnek a következő években vele kellett együtt dolgoznia. Lech Kaczynski nős volt, egy lánya és két unokája született.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Walesa: "felfoghatatlan tragédia"

Jaroslaw Kaczynskit, a szombaton repülőszerencsétlenségben elhunyt lengyel államfő ikertestvérét "mélyen megviseli a tragédia", de "bátran viselkedik" - mondta egyik hozzátartozója.

MTI Világ

Politikusok légi balesetei

Lezuhant szombaton Oroszországban a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép, a fedélzeten utazók közül senki sem élte túl a balesetet. Kaczynski Katinyba (Katyn) látogatott volna, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben ott kivégzett több ezer lengyel emléke előtt.

MTI Itthon

Oroszországban nemzeti gyásznapot rendeltek el

Dmitrij Medvegyev orosz elnök közvetlenül a lengyel néphez fordult a Lech Kaczynski lengyel elnököt is szállító repülőgép szmolenszki katasztrófája kapcsán, és azt ígérte, hogy a katasztrófa okait a lehető legalaposabban kivizsgálják.

MTI Itthon

Sólyom László: Kaczynski elnök műve túl fogja őt élni

Biztos vagyok benne, hogy Kaczynski elnök műve, mindaz, amit a magyar-lengyel barátságért tett, túl fogja őt élni - erről Sólyom László köztársasági elnök beszélt újságírók előtt, miután személyesen fejezte ki részvétét a lengyel államfő halála miatt a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén.

hvg.hu/MTI Világ

A lengyel gép balesete - egy "túlélője" van a katasztrófának

Az orosz vészhelyzetek minisztériumának közleménye szerint 96-an vesztették életüket a balesetben, közülük 88-an az állami delegáció tagjai. Piotr Paszkowski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője szerint, bár a hivatalos küldöttséggel 89 embernek kellett volna elutaznia, egy fő nem szállt fel a gépre - írta a The Washington Post.

MTI Világ

Tusk Szmolenszkbe utazik, egyhetes gyász

Donald Tusk lengyel kormányfő szombaton bejelentette, hogy haladéktanul Szmolenszkbe utazik, ahol Lech Kaczynski lengyel államfő és több magas rangú lengyel vezető légikatasztrófában életét vesztette.

Hétfőtől elérhetők a zenészeket és NER-vállalkozókat egyaránt segítő raktárkoncertek

Hétfőtől elérhetők a zenészeket és NER-vállalkozókat egyaránt segítő raktárkoncertek

Alávág a Facebook a gődényeknek

Alávág a Facebook a gődényeknek

Hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Ukrajnában az Egyesült Államok vezetésével

Hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Ukrajnában az Egyesült Államok vezetésével