szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is jelen lesz Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége krakkói temetésén vasárnap. Az MTI úgy tudja, a magyar politikusok egy konvojban, de külön autókkal utaznak Krakkóba.

Az MSZP részéről Bárándy Gergely elnökségi tag lesz ott a temetésen, s Martonyi János volt külügyminiszter is elutazik Lengyelországba Orbán Viktorral együtt.
   
Az Európa jelentős részét elárasztó vulkáni hamufelhő következtében néhány politikus lemaradhat az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök temetéséről, nyolc állam vezetői ezt hivatalosan is jelezték már. Nem tud elutazni Krakkóba a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere.
  
Várhatóan szintén autóval érkezik Krakkóban a szlovák delegáció, a csehek viszont vonattal utaznak.
   
Kitart utazási szándéka mellett az amerikai elnök. A Fehér Ház szombati közlése szerint Barack Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete előtt fog leszállni a krakkói repülőtéren.
   
Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén. Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatta volna be a szombat déli gyászmisét Varsóban, a Pilsudski téren. A lengyel légtér zárlata miatt ő azonban nem tudott Varsóba utazni. A vasárnapi krakkói temetésen viszont már Sodano is ott lesz.
   
Múlt szombaton zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép Oroszországban, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczynski és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében. A katasztrófa következtében 96 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője.
   
Lech Kaczynski elnök temetési szertartása kétnapos, az állami szertartás szombaton, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Gyász és emlékezés Lengyelországban

Templomi harangok kongásával és szirénák zúgásával kezdődtek meg szombaton reggel Lengyelországban a megemlékezések az egy héttel ezelőtt elhunyt Lech Kaczynski köztársasági elnökre és a szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség többi áldozatára. Magyarországon is gyásznap van.

Varsóban még nem döntöttek a vétó feladásáról

Varsóban még nem döntöttek a vétó feladásáról

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Schiffer András: Rég láttam ilyen nevetségesnek és kaotikusnak a Fidesz kommunikációját

Schiffer András: Rég láttam ilyen nevetségesnek és kaotikusnak a Fidesz kommunikációját