szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött az elnökválasztás vasárnap reggel Ausztriában. Az első szavazóhelyiségek már kora reggel megnyíltak. A 6,3 millió választásra jogosult 17 óráig adhatja le szavazatát.

A választás biztos győztesének a hivatalban lévő államfő, Heinz Fischer számít. A közvélemény-kutatások 80 százalék körüli szavazatarányt jósolnak a független jelöltként induló, de az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatását élvező Fischernek.

A másik nagy osztrák párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nem állított jelöltet. Részben ezért, részben Fischer biztosra vett győzelme miatt rendkívül alacsony, 50-60 százalékos választási részvétel várható. A második legnépszerűbb elnökjelölt a felmérések szerint Barbara Rosenkranz, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa.

Az 1951 óta megrendezett 11 közvetlen elnökválasztáson előfordult legjobb szavazatarány 79,87 százalékos volt. Ez egy szintén az újraválasztásért induló, ugyancsak SPÖ-s politikus, Rudolf Kirchschla:ger megválasztásakor volt így 1980-ban, ugyancsak ÖVP-s ellenjelölt nélkül.

Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és egyszer újítható meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Oktatói Hálózat is támogatja a SZFE-sek október 23-i sétáját

Az Oktatói Hálózat is támogatja a SZFE-sek október 23-i sétáját

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren