szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Animációs rövidfilmet tett közzé vasárnap az interneten a Hamász palesztin mozgalom azzal a céllal, hogy rávegye Izraelt több száz palesztin fogoly elengedésére, cserébe a palesztin fogságban tartott Gilád Salit izraeli tizedes szabadságáért.

A háromperces rajzfilmen Salit apja látható, amint egy álomszerű város néptelen utcáin bolyong, ahol óriásplakátokon az izraeli vezetők ígéretei olvashatók arról, hogy kiszabadítják a fiát a Hamász fogságából. A filmben a láthatóan megöregedett, hajlott hátú, botra támaszkodó férfi végül egy izraeli zászlóval letakart koporsóban kapja vissza a fiát. A klip egy héber nyelvű felirattal zárul: „Még van remény”.

A rajzfilm fordulatot jelent a Hamász korábbi módszeréhez képest, amellyel rendre ádáz szavakkal ostorozta a zsidó államot. A radikális palesztin szervezet értésre adta: a „széles izraeli közvéleményhez” fordul, hogy véget vessen a fogolycserét célzó – német és egyiptomi közvetítéssel folyó – tárgyalásokon kialakult patthelyzetnek.

A film először a Hamász fegyveres szárnyának honlapján jelent meg, és később az izraeli tv-állomások és honlapok is átvették. A Gázai övezetet uraló palesztin mozgalom a rajzfilmmel „a széles izraeli közönséghez” akart szólni annak érdekében, hogy elmozdíthassák a holtpontról a fogolycseréről szóló tárgyalásokat.

„Az üzenetünk egyértelmű: Salit ügyét csak a börtönben tartott palesztinok szabadon bocsátásával lehet rendezni. Máskülönben ő is úgy járhat, mint az eltűnt Ron Arad” – közölte egy Hamász-forrás, arra a Libanon felett 1986-ban lelőtt izraeli pilótára utalva, aki feltehetően egy síita milícia fogságában halt meg.

A 2006 óta túszként fogva tartott Gilád Salit rokonai és támogatói maguk is igyekeznek nyomást gyakorolni az izraeli kormányra a katona kiszabadítása érdekében. Ők is próbálkoztak már egy televízióban bemutatott rövidfilmmel, amelynek képsorain Salit arca fokozatosan Ron Arad arcává alakul át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobb, ha nem ejti le: 110 ezer forintért javítják az új iPhone kijelzőjét

Jobb, ha nem ejti le: 110 ezer forintért javítják az új iPhone kijelzőjét

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban