szerző:
hvg.hu/MTI

A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium diákjai és tanárai ültek azon a városnéző hajón, amely szerdán egy uszállyal ütközött a Delaware folyón Philadelphiában. A gimnázium igazgatója sem tud többet a két eltűnt fiatalról annál, mint amennyit a New York-i konzulátuson közöltek vele. A keresés még tart, de a parti őrség szerint egyre kevesebb a remény az eltűntek megtalálására.

„Annyira gyorsan jött minden, csak nagyon nehezen tudtuk felvenni a kapcsolatot a csoporttal a gyerekek szülein keresztül, mert a telefonok is a vízbe estek” – mondta a hvg.hu-nak csütörtökön dél körül Hansági Károly, a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, aki akkor a New York-i konzulátus munkatársaival is beszélt már.

Bár megerősítette, hogy a két eltűnt fiatal egyike a gimnázium tanulója, egy másik, 20 éves fiú pedig korábban szintén az iskolába járt és Mosonmagyaróvár környékén él, nem árulta el, pontosan kikről van szó. A csoport több tagja is megsérült, de az igazgató szerint csak kisebb, szinte jelentéktelen sérüléseket szenvedtek, „ráadásul már mindenkit kiengedtek a kórházból.”

Az igazgató később, csütörtök délután arról beszélt az MTI-nek, hogy a diákokat két, egymáshoz közel  - sétatávolságra - lakó amerikai családhoz költöztették össze, hogy együtt könnyebben dolgozzák fel a tragédiát. Hansági Károly hozzátette, a két csapatra egy-egy tanár felügyel, a szülők közül pedig többen is interneten keresztül tartják a kapcsolatot a gyerekekkkel.

A helyszínen segít a magyar konzul

A magyarokat is szállító kétéltű városnéző vízibuszba szerdán egy uszály ütközött Philadelphiában. A baleset során a 37 utas és a személyzet tagjai a fedélzetről a Delaware folyóba estek, egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú eltűnt. A philadelphiai Hahnemann Egyetemi Kórház sürgősségi osztályán a hvg.hu-t korábban arról tájékoztatták, hogy nyolc sérültet szállítottak oda a baleset után, akiket kisebb sérülésekkel láttak el és már haza is engedtek. A kórházban nem tudták megmondani, hogy milyen nemzetiségűek voltak a sérültek.

Klekot Ágnes, a Külügyminisztérium konzuli főosztályvezető-helyettese a csütörtök délutáni kormányszóvivői tájékoztatón közölte, hogy folytatódik a keresés a két eltűnt magyar diák után. Elmondta, hogy a New York-i magyar konzul, Trombitás Zsófia úton van a helyszínre, nála megtalálható minden, amire egy ilyen esetben szükség lehet, kellő mennyiségű készpénzzel, illetve bankkártyával rendelkezik, tárgyal a csoporttal a hazautazás időpontjáról, és segítséget nyújt az úti okmányok pótlásában is. Hozzátette, hogy az érintettek szüleivel, az iskola igazgatójával a Külügyminisztérium közvetlen kapcsolatban áll. Az érintettek neveit, személyes adatait nem hozzák nyilvánosságra.

Hollandiában is aggódnak a csoportért

A 15 fős iskolai csoport amerikai útját részben egy hollandiai székhelyű keresztény szervezet, az Atlantic Bridge International szervezte, amely évek óta kapcsolatban áll a mosonmagyaróvári gimnáziummal és más hazai intézményekkel is – mondta a hvg.hu-nak Heather Graber, a szervezet munkatársa. Elmondta, hogy ők sem tudnak újabb információval szolgálni a hajóbalesetben eltűnt két fiatalról, és később a nap folyamán várnak további híreket a csoportról.

A mosonmagyaróvári diákok – akiket két tanár kísért – a Bridgebuilders Club keresztény-kulturális csereprogrammal érkeztek az USA-ba július 2-án, és eredetileg 23-ig maradtak volna. A szerdai baleset előtt New Yorkban jártak, itt egy csoportkép is készült róluk, amelyet az Atlantic Bridge International honlapján is közzétettek. A philadelphiai látogatásuk megszervezésében a West Chesterben található Marshallton metodista templom munkatársai is részt vettek.

Az Atlantic Bridge International honlapján csütörtök délután megjelent üzenetben a szervezet sajnálatát fejezte ki a baleset miatt, és azt írták, imádkoznak azért, hogy "Szebet és Dórát" megtalálják. Az Atlantic Bridge International igazgatója, John Oostdyk Philadelphiába utazott, hogy a csoporttal lehessen - szólt még az üzenet, amely csütörtök estére elérhetetlenné vált a honlapon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Világ

Magyarok tűntek el egy amerikai hajóbalesetben

Az amerikai parti őrség csütörtökön folyatta a kutatást a két magyar fiatal után, akik egy városnéző vízibusz balesetében tűntek el még előző délután Philadelphiában, a Delaware folyón. A baleset során egy uszályhajó ütközött a kétéltű járműnek, a fedélzeten tartózkodó 37 turista és a személyzet tagjai a folyóba estek.

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

54 év után sokadszor is újraválasztották a veresegyházi polgármestert

54 év után sokadszor is újraválasztották a veresegyházi polgármestert

Gyerekét akarta lopásra rávenni egy férfi Győrben

Gyerekét akarta lopásra rávenni egy férfi Győrben

Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából

Palkovicsék felokosítják a magyarokat a mesterséges intelligenciából

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága