szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzetközi tanácskozások alkalmával megtartott felsőszintű szlovák-magyar találkozók nem helyettesíthetik a klasszikus kétoldalú találkozókat. Ideje lenne már, hogy Pozsony és Budapest visszatérjen ezekhez a találkozókhoz, ez azonban nem lesz könnyű - írta a Sme című szlovák liberális lap pénteken.

Az újság - a Még mindig nem értik című jegyzetében - arra a pozsonyi bejelentésre reagál, hogy a jövő heti budapesti visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozón kétoldalú megbeszélésre kerül sor Orbán Viktor és Iveta Radicová között is. A Sme szerint a rendes kétoldalú találkozókat nem kell erővel szorgalmazni, s a szlovák-magyar viszonyban csak akkor van értelmük, "ha nem a meglévő problémák elfedésére, hanem azok megoldására fognak szolgálni". Egy miniszterelnöki találkozó csak hab a tortán, amelyet számos tárgyalás előz meg.

"Hozzájutni a habhoz még a pozsonyi kormányváltás ellenére sem lesz könnyű. A szerepek részben felcserélődtek és ma elsősorban Pesten találhatóak azok, akik a  kapcsolatokat teljes mértékben a belpolitikai hatalmi szükségleteknek és az etnikai világlátásnak rendelik alá" - véli Peter Morvay, a jegyzet szerzője. "Ha Radicová kormánya megszünteti a Fico-kormány magyarellenes kirohanásait, meg kell várni Orbán és társai mentális átalakulását. Az is meglehet, hogy ez hasztalan várakozás lesz, ahogy ezt Martonyi (János) magyar külügyminiszter jelezte a Berliner Zeitungnak adott interjújában" - véli a tekintélyes újság. Rámutat: Martonyi "továbbra sem érti, mi zavarja Szlovákiát a kettős állampolgárságról szóló törvényben, amely szerinte a már érvényben lévő törvénynek csak egy apró módosítása volt".

"Egy olyan külügyminiszterrel, aki nem érti, milyen lényegi különbség van a között, hogy egy ország a saját állampolgárai helyett más országok állampolgáraival kezd el törődni anélkül, hogy azt az érintett országokkal egyeztetné, lehet, hogy minden tárgyalás hasztalan lesz" - zárja Peter Morvay a jegyzetét, amely megtalálható a http://komentare.sme.sk/c/5466682/v-budapesti-stale-nechapu.html internetes oldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy ITM-es prezentáció alapján nem választható lehetőség a további egyetemek magánosítása

Egy ITM-es prezentáció alapján nem választható lehetőség a további egyetemek magánosítása

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan