szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovákok szombattól elveszítik szlovák állampolgárságukat, ha egy másikat is felvesznek.

Életbe lép ugyanis a Robert Fico (Irány-Szociáldemokrácia) vezette előző kormány által elfogadtatott törvénymódosítás, amellyel a kettős állampolgárságról szóló magyar törvénymódosításra reagáltak Pozsonyban.

Az új szlovák kormányfő, Iveta Radicová nyilvánvalóan a vitatott törvénymódosítás felülvizsgálatára törekszik majd, de konkrét tervekről egyelőre nem beszélt.

Ivan Gasparovic szlovák államfő május 31-én írta alá a módosított állampolgársági törvényt. A pozsonyi parlament által elfogadott változtatás lényege, hogy az a szlovák állampolgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. A törvény nem vonatkozik azokra a szlovák állampolgárokra, akik a törvény életbe lépése után cseh állampolgárságot kérnek, vagy például azokra, akik házasság útján kapnak másik állampolgárságot.

Szlovákia részéről a jogszabály válasz volt az Országgyűlésnek a magyar állampolgársági törvényt módosító döntésére. Az akkori pozsonyi kormány szerint a magyar állampolgárságról szóló törvény, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot, nemzetbiztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára.
 
A szlovák állampolgársági törvény módosítását a három koalíciós párt és az ellenzéki kereszténydemokraták szavazták meg. A legnagyobb akkori ellenzéki tömörülés, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a jelenlegi kormánykoalíció legerősebb pártja elutasította. A magyar képviselők nem vettek részt a szavazáson.

A jelenlegi kormánykoalíció másik pártja, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) támogatta a törvénymódosítást a parlamenti szavazáskor. Daniel Lipsic  szlovák belügyminiszter (KDH) ugyanakkor nemrégiben közölte: "van még számos megoldás". Mint mondta, a kormány olyan törvényjavaslatot akar támogatni, amely semlegesíti a magyar állampolgársági törvény hatását, de nem jelent nehézségeket az állandó külföldi lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk