szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budapesten tartják csúcstalálkozójukat kedden a visegrádi országok (V4) kormányfői: Orbán Viktor miniszterelnök szlovák, cseh és lengyel kollégáját, Iveta Radicovát, Petr Necast és Donald Tuskot látja vendégül. A találkozó egyúttal az első alkalom a vitás kérdések rendezésére az új budapesti és az új pozsonyi kabinet között.

A keddi V4-csúcsot azután rendezik meg, hogy július 1-jén Szlovákia átvette a visegrádi csoport soros elnöki tisztjét a posztot korábban betöltő Magyarországtól. Az elnökségi munkaterv elfogadásakor Szlovákia folyamatosságot ígért a négyek tevékenységében. Az ország a szeretne megfelelni a vele szemben megfogalmazott régiós, illetve európai uniós és NATO-s igényeknek, ugyanakkor szeretné érvényesíteni saját érdekeit is.

Martonyi János külügyminiszter a múlt héten egy bécsi előadásában azt mondta, hogy az új kormány a visegrádi csoportnak új lendületet adva ki akarja bővíteni a magyar Közép-Európa-politikát. Kitért arra is, a magyar és a szlovák kormány vitás kérdéseinek rendezésére az első alkalom a V4 budapesti csúcstalálkozója lehet.

A V4 a Cseh Köztársaság, Szlovákia (1993. január 1-jéig Csehszlovákia), Magyarország és Lengyelország intézményesített együttműködési kerete, amely 1991-ben jött létre, hogy segítse a közép-kelet-európai térség három rendszerváltó országának euroatlanti integrációját. A négy ország európai uniós és NATO-csatlakozásával a visegrádi csoport új célokat határozott meg: hosszú távú együttműködést kívánnak kialakítani a felzárkózást segítő strukturális és kohéziós alapok ügyében, a közös agrárpolitika, a kül- és biztonságpolitika kérdéseiben, a schengeni határőrizeti rendszer működtetésében és a transzatlanti kapcsolatok erősítésében.

Az első csúcstalálkozót 1991. február 15-én, Budapesten és Visegrádon rendezték (utalva a hajdani magyar, cseh, lengyel uralkodók 1335-ös visegrádi találkozójára). A visegrádi országok 1992 végén létrehozták a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA), amelynek eredményeként az egymás közötti kereskedelem dinamikus fejlődésnek indult, majd a megállapodás további csatlakozókkal nyolctagúra bővült. A felső szintű találkozók sora ezt követően néhány évre megszakadt, elsősorban azért, mert Vladimir Meciar kormányzása alatt Szlovákia gyakorlatilag kimaradt a visegrádi négyek tevékenységéből.

Az együttműködés újraélesztésében 1998 októberében Budapesten állapodott meg Orbán Viktor magyar, Jerzy Buzek lengyel és Milos Zeman cseh kormányfő. Azóta az állam- és a kormányfők évente külön-külön találkoznak. A legutóbbi csúcstalálkozón a V4 kormányfői 2010 februárjában Budapesten közös nyilatkozatot írtak alá Ausztriával, Szlovéniával, Horvátországgal, Szerbiával, Romániával, Bulgáriával és Bosznia-Hercegovinával, amely rögzíti, hogy a biztonságos energiaellátás megteremtése minden aláíró számára kiemelt feladat. Hangsúlyozták, hogy erősítik az együttműködést gázhálózataik további összekötésével, valamint ellátási útvonalaik és forrásaik diverzifikálásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Világ

Radicová a HVG-nek: „A Fico-féle törvényt megszüntetjük”

Szlovákia területén érvénytelenítené a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt, de a leköszönő Fico-kormány által bevezetett retorziókat is visszavonatná Iveta Radicová, Szlovákia leendő kormányfője, aki a nemzetközi visszatetszést keltő szlovák nyelvtörvényből is több „értelmetlen” passzust kivenne – derül ki a HVG interjújából, ami a hetilap csütörtöki számában olvasható.

MTI Világ

Radicová még júliusban Budapestre látogat

Iveta Radicová, Szlovákia következő miniszterelnöke még júliusban felkeresi Budapestet. Ezt maga a kijelölt szlovák kormányfő jelentette be a koalíciós szerződés keddi aláírása után Pozsonyban.

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus