szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem ötezer olasz étterem van a maffia kezében, amely főként pénzmosásra használja a vendéglátóhelyeket - jelentette pénteken a La Repubblica című mértékadó olasz napilap, amely azt is állította: Rómában és Milánóban minden ötödik étteremnek közönséges bűnöző a tulajdonosa.

A liberális római napilap cikke szerint a szervezett bűnözés számára a "tésztakapcsolatnak", vagyis az éttermi vállalkozásnak a pénzmosás a lényege: "sok bevétel, kevés vendég", az ellenőrzés elkerülése - ez az a módszer, amellyel a camorra vagy a 'ndrangheta (két ismert olasz bűnszervezet: a nápolyi, illetve a calabriai maffia) az éttermeit vezeti. Ezen kívül a vendéglátóhelyek lehetőséget biztosítanak az alvilágnak "szolgáltatásaik", illetve az azzal kapcsolatos szállítások lebonyolítására. 

A római napilap az elmúlt évek nyomozási eredményeit teszi közzé, főcímében a Café de Paris, a via Venetón lévő ismert étterem szerepel, amelyet a 'ndrangheta egyik vezére üzemeltet - egy fodrász, aki ugyan az államkincstárnak csak 15 ezer eurós éves bevételről számolt be, viszont éttermét 2,2 millió euróért vette meg. Olaszországban összesen csaknem 118 ezer étterem és kocsma működik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 millióval több vakcinát szállít a Pfizer ebben a negyedévben az EU-ba

50 millióval több vakcinát szállít a Pfizer ebben a negyedévben az EU-ba

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában

A Bakonyban már szakad a hó, több busz és autó is elakadt

A Bakonyban már szakad a hó, több busz és autó is elakadt