szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikerült megvédeni az Oroszországban egyre több helyen pusztító tüzektől a Mordvinföld határán lévő Szarov várost, ahol más kutatóintézetek mellett a Szövetségi Nukleáris Központ is működik. Moszkva szmogban fulladozik, egyesek pedig maguk gyújtják fel házukat, hogy újat építsen számukra az állam.

Nincs semmiféle sugárzási, vagy robbanásveszély a szarovi Szövetségi Nukleáris Központban, elvittek onnan minden radioaktív anyagot és berendezést - jelentette be szerdán Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke. Szerinte garantált, hogy még egy természeti katasztrófa esetén sem fenyegeti semmi a nukleáris vagy a sugárbiztonságot, nincs robbanásveszély, továbbá nem veszélyezteti semmi a környezetet. 

A Moszkvától 400 kilométerre, részben Mordvinföldön lévő Szarov és az ottani nukleáris központ védelmében napok óta nagy erőkkel küzdenek az erdőtűz feltartóztatásáért. Szerdán a helyszínre érkezett a hadsereg több egysége és technikája, hogy a tűz terjedésének megakadályozására néhány tíz méterrel kiszélesítse a települést az égő erdőtől elválasztó utat.

A moszkvaiak eközben szerda reggel sűrű füstködre és erős füstszagra ébredtek, bár a szmog már a késő esti órákban beburkolta a várost. A szakértők szerint számos káros anyag mennyisége a levegőben nem csak többszörösen meghaladta a megengedett értékeket, hanem olyan kritikus szintet ért el, hogy a szakértők a fiatal és egészséges embereknek is megelőző intézkedéseket javasolnak.

Az oroszországi erdő- és tőzegtüzeknek szerdáig az egész országban már 48 emberélet esett áldozatul. 

A tüzek miatt az ügyészség több helyen eljárást indított a tisztségviselők, hivatalnokok ellen gondatlanság vádjával, és néhány esetben vádat emeltek olyanok ellen, akik maguk gyújtották fel házukat, hogy újat építsen számukra az állam. A rendkívüli helyzetek minisztériumának szerdai közleménye szerint az elmúlt 24 óra alatt 403 helyen gyulladt ki az erdő és 24 helyen a tőzeg, szerdán 520 helyen küzdöttek a tűz ellen, összesen közel 190 ezer hektáron, ezen belül 53 nagy tűz pusztít több mint 126 ezer hektáron.

Július vége óta összesen félmillió hektáron égett az erdő, illetve a tőzeg,é s a lángokkal a minisztérium 155 ezer, más főhatóságok további több mint 120 ezer embere, és számtalan helyi önkéntes küzd. A hétvégén Szergej Sojgu miniszter szerint sok helyen megtöbbszöröződött a tűzesetek száma, feltehetően emberi gondatlanság miatt.

Az orosz fővárosban, ahol a szmog mellett a dugókban araszoló több millió autó is szennyezi a levegőt, és emellett a meteorológiai feljegyzések 130 éve alatt legnagyobb hőség uralkodik, mindezt megszenvedik az emberek, az állatok és a növények. Az időseknek azt javasolják, hogy egyáltalán ne menjenek az utcára, de a fiatalokat is figyelmeztették, hogy tekintsenek el a kocogástól és egyéb sporttól, és ha utcára kell menniük, nedves textilmaszkokon át lélegezzenek.

Környezetvédők arra is felhívták a figyelmet: az orosz fővárosban uralkodó hőség és a nagyfokú levegőszennyezettség egyik oka, hogy kiirtották a város tüdejeként működő erdők jelentős részét és helyükre házakat építettek. Moszkva még a nyolcvanas évek elején is a világ egyik legzöldebb városa volt, területének mintegy 30 százalékát borította növényzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Százezer hektár erdő ég Oroszországban

Az oroszországi erdőtüzek a hét végére elharapództak az orosz Távol-Kelet térségében, ahol csaknem 100 ezer hektárnyi tajgát perzselnek a lángok - közölte vasárnap a helyi erdőgazdálkodási szakszolgálat.

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében