szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Moszkvát súlyos környezeti katasztrófa sújtja, s habár a fővárosi hatóságok naponta közölnek adatokat a levegő szennyezettségéről, csak három adatot tesznek közzé, és félrevezető módon: az emberek ugyanis nem néhány percig, hanem egész nap ezt a levegőt szívják, és a mérgező anyagokból a megengedett mennyiség sokszorosa jut a szervezetükbe.

Erről a Vedomosztyi című lap írt csütörtöki szerkesztőségi cikkében, azt emelve ki, hogy a hatóságok a megengedett normák egyszeri túllépéséről számolnak be, de ez nem enged következtetni arra, mit is lélegeznek be az emberek. Gyakori ugyanis, hogy egy nap nem fordul elő egyszeri kimagasló szennyezettség, de a napi átlagadat sokszorosan a megengedett érték felett van.

Szerdán például a hivatalos közlemény szerint a füstgáz koncentrációja a levegőben 5,7-szeres, a szénhidrogéneké 7-szeres és a tüdőbe jutó részecskéké 3,1-szeres mértékben lépte túl a maximális egyszeri megengedhető értéket.

A napi átlagra lefordítva azonban ez azt jelenti, hogy a füstgáz koncentrációja 9,2, a részecskéké 10,3, és a szénhidrogéneké 184-szeresen haladta meg a megengedhető értéket. Vagyis nem véletlen, hogy a szerdára virradó éjszaka sokan arra ébredtek fel, hogy nem kapnak elég levegőt, a legegészségesebb embereknek is kapart a torka és a feje, és más mérgezési tünetek is jelentkeztek.

A lap rámutatott, hogy a szennyezés jelentős részét okozó erdő- és tőzegtüzeket nem lehet az egyik pillanatról a másikra eloltani, de a hatóságok tehetnének más lépéseket is a helyzet javítása érdekében. Például szigorú bírságokkal rákényszeríthetnék a moszkvai ipari üzemeket, hogy a minimálisra csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat, a személyautók forgalmának korlátozásával a tömegközlekedést használatára bírják a moszkvaiakat, vagy legalább nappalra kitilthatnák a teherautókat a városból.

A gépkocsi-közlekedés és az ipar levegőszennyezésének korlátozása nagyon jelentős mértékben csökkenti a levegő károsanyag-tartalmát. „Sajnos azonban e téren a lakossághoz intézett felhívások nem elegendőek: ez az a ritka eset, ahol élni kell a hatalommal” – írta a Vedomosztyi.

Moszkvában egyre nagyobb a hőség, a levegő a füstköd miatt szinte mérgező: a tiszti főorvos ezért azt tanácsolta csütörtökön a főváros lakóinak, hogy lehetőleg utazzanak el. Az erdő- és tőzegtüzek pedig tovább dúlnak szerte Oroszországban, és már 50 ember vesztette életét a lángokban.

A hőmérséklet tovább emelkedik a fővárosban, s péntekre 40-42 fokos hőségre számítanak a meteorológusok, s azt remélik, hogy azután már lehűlés következik, bár mindössze 4-6 fokkal csökken majd a hőmérséklet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hőségrekord és szmog Moszkvában

Moszkvában szerdán a kora délutáni órákban 34,4 Celsius-fokot mértek, s ezzel júliusban a kilencedik, az idei nyáron pedig a tizenegyedik hőmérsékleti rekord dőlt meg.

MTI Világ

Száz éve nem látott forró nyár kínozza Moszkvát

Több mint száz éve nem látott hőség kínozza Moszkva és Oroszország egész központi körzete lakosait már két hete; a meteorológiai előrejelzés szerint újabb, még erősebb hőhullám éri el a térséget szerdán.

MTI Világ

Felgyújtják házaikat az oroszok az erdőtüzek miatt

Sikerült megvédeni az Oroszországban egyre több helyen pusztító tüzektől a Mordvinföld határán lévő Szarov várost, ahol más kutatóintézetek mellett a Szövetségi Nukleáris Központ is működik. Moszkva szmogban fulladozik, egyesek pedig maguk gyújtják fel házukat, hogy újat építsen számukra az állam.

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Nem tett vallomást a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr

Nem tett vallomást a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr

Borúlátó Budapest: kevesen hiszik, hogy a járvány után több pénze lehet a fővárosnak

Borúlátó Budapest: kevesen hiszik, hogy a járvány után több pénze lehet a fővárosnak