szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mianmarban húsz év után november 7-én parlamenti választásokat tartanak - jelentette be pénteken a délkelet-ázsiai ország állami televíziója.

A választási bizottság rövid közleményében felszólította a politikai pártokat, hogy augusztus 16 és 30. között adják le jelöltjeik listáját. A mianmari választási törvény értelmében az indulni kívánó pártoknak ki kell zárniuk soraikból a börtönviselt embereket.  Így a neves ellenzéki, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) csak akkor vehetne részt a választásokon, ha kizárja vezetőjét. A tömörülés ezért bojkottálja a voksolást.

Szú Kji élesen bírálta a junta által hozott számos, köztük a választásokra vonatkozó törvényt és határozatot, és a nemzetközi közösséggel egyetértésben igazságtalannak és demokráciaellenesnek minősítette azokat. A katonai vezetés többek között azt is előírta, hogy a pártoknak a választási kampányuk idején tilos bármi olyat mondani gyűléseiken, amivel bemocskolják az országról kialakult képet.

Mianmart ötven éve katonai junta irányítja. Legutóbb 1990-ben rendeztek választásokat, amikor az NLD elsöprő győzelmet aratott ugyan, ezt azonban a diktatórikus vezetés nem ismerte el. Egyes elemzők úgy vélik, hogy a voksolással a katonai rezsim voltaképpen saját hatalmát akarja bebetonozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Kedves Vezérről szóló könyveket koboztak el

Mianmarban szolgálatot teljesítő észak-koreai diplomaták elvették egy neves írótól azon könyvének több száz példányát, amely a Kedves Vezérként Kim Dzsong Il életéről szól - közölte pénteken maga az író.

MTI Világ

Mianmari menekültek tízezrei éheznek bangladesi táborokban

Mianmari (burmai) menekültek tízezreit kényszerítik rögtönzött táborokba a szomszédos Bangladesben, s általános éhínség fenyegeti őket, ha nem jutnak több segélyhez - állítja kedden közzétett jelentésében egy nemzetköz emberi jogi szervezet.

MTI Világ

Mianmar is atomfegyverekre pályázik

A mianmari (burmai) katonai rezsim, észak-koreai támogatással, nukleáris fegyverek és nagy hatótávolságú rakéták kifejlesztésén dolgozik - jelentette pénteken egy emigráns médiacsoport egy dezertőr által Mianmarból kicsempészett, szigorúan titkos iratokra hivatkozva.

MTI Világ

Pokolgépek robbantak Mianmar fővárosában

Három pokolgép legkevesebb kilenc ember életét oltotta ki, és több mint hatvanat megsebesített csütörtökön a mianmari főváros, Rangun egyik parkjában, ahol a tömeg a buddhista újévet ünnepelte - közölte egy névtelenséget kérő illetékes.

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

Ilyen lehet Afganisztán a nyugati katonák kivonulása után

Ilyen lehet Afganisztán a nyugati katonák kivonulása után