szerző:
MTI

Moszkvában keddre virradó éjjel csendes eső vetett véget az előző napok újabb melegrekordjának, s bár az enyhe szmogban még helyenként érezhető volt a füst szaga, a hivatalos közlés szerint a főváros körül és országosan is visszaszorulóban vannak az erdő- és tőzegtüzek.

Oroszország északnyugati részében közben folynak a vasárnapi súlyos vihar utáni helyreállítási munkálatok. Szentpéterváron ledőlt két 53 méteres toronydaru, a Leningrádi terület elektromos hálózatában 83 helyen szakadtak el a távvezetékek, kiesett 1128 transzformátor alállomás, és több mint 240 település maradt áram nélkül. A viharfront Moszkva felé tart a meteorológusok szerint.

Moszkvában, ahol az idei nyáron összesen 21 naptári napon regisztráltak minden korábbinál magasabb hőmérsékletet, hétfő éjjel 32 fokról 20 Celsius-fokra hűlt le a levegő, s a hét hátralévő részére 19-22 fokos hűvös időjárást, hétvégére pedig esőzéseket jeleznek előre.

A főváros környékén sok helyen már elkezdődött a tűzkárosultak házainak újjáépítése, s a munkálatokat egyes helyeken külön e célra felszerelt vebkamerák útján személyesen Vlagyimir Putyin kormányfő is nyomon követi.

Az orosz lapok keddi beszámolója szerint a fővárosi önkormányzat természetvédelmi osztályának vezetője kijelentette: a mostani katasztrofális tüzeket már néhány évvel ezelőtt meg lehetett volna előzni. Leonyid Bocsin osztályvezető azt mondta: a város a 2002-ben dúló nagy tüzek után javaslatot dolgozott ki a hasonló események megelőzésére, és ennek alapján a kormány 2003-ban tervet adott ki, de ennek végrehajtása valahogy elmaradt. Moszkva saját erdeiről gondoskodik, most is 24 órás őrszolgálat működik, a természetvédelmi területeken hamarosan kamerákat állítanak fel, a kijelölt helyeken kívül grillezőket pedig súlyos pénzbírsággal sújtják.

Sok helyen dolgoznak a tüzek oltásán önkéntesek, de nem mindenkit az önzetlen segíteni akarás vezérel: Jekatyerinburgban megjelent egy honlap, amely a másutt már jól ismert katasztrófa-turizmust népszerűsíti. A tűzoltók beszámoltak olyan üzletemberekről is, akik csupán arculatuk javítására törekedtek: drága terepjárón érkeztek a tüzekhez, felöltötték az önkénteseknek kiosztott terepszínű egyenruhát, készítettek néhány fényképet, majd távoztak az egyenruhákkal együtt.

Mint mindig, most is megjelentek a nyerészkedők. Egyesek a patikákban olcsón felvásárolták az egyszer használatos maszkokat, és sokszoros áron adták el nyilvános helyeken.

Mások megtanultak a szó szoros értelmében a semmiből pénzt csinálni: a levegőből oxigént kiválasztó készülékek segítségével úgynevezett oxigénkoktélokat árusítanak. Gyümölcslébe kevéske csipkebogyó-kivonatot tesznek, amely felhabosítja az italt és így megakadályozza, hogy az ezt követően belefújt oxigén azonnal távozzon, s már kész is az "oxigénkoktél", amelyet 1-2 percen belül el kell fogyasztani. Egy adag költsége 5, maximum 10 rubel, de ennek a sokszorosáért árulják. A levegőből oxigént sűrítő készülékek Oroszországban jó öt éve jelentek meg, és nem túl olcsók, de a füstködös napokban elég nagy kereslet mutatkozott rájuk magánemberek részéről is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Moszkva újra szmogban úszik

Moszkva hétfőn reggelre újra szmogba burkolózott, környékén, valamint más régiókban mintegy 500 erdő-és tőzegtűz pusztított, az ország északnyugati részén azonban egy hidegfront okozta vihar olyan súlyos károkat okozott, hogy több tízezren maradtak áram és gáz nélkül, és a nap második felében a fővárosban is özönvízszerű eső és jégverés várható.

MTI Világ

Moszkva fellélegezhet, de csak átmenetileg

Oroszországban visszaszorulóban vannak a tüzek a csütörtöki hivatalos közlések szerint, Moszkvában kitisztult és hűvösebb lett a levegő, de a szmog hamarosan visszatér, és legalább a jövő hét közepéig marad a 30 Celsius-fok feletti hőség.

hvg.hu Tech

Végre elérte Moszkvát a lehűlés

Moszkvában péntekre virradó éjszaka végre több helyen, de főleg a város dél-nyugati részén több órás eső esett, a moszkvaiak reggel 20 Celsius-fok körüli hűvösre ébredtek, de délre lassan újra füstbe borult a város.

MTI Világ

Megfordult a szél, újra szmog van Moszkvában

Moszkva jelentős részét újra szmog és füstszag borította be vasárnap reggelre a néhány napi tiszta levegő után, és hőséget jósoltak a szakértők, de a korábbiakhoz képest jobb volt a helyzet, az emberek elővették ugyan a maszkokat, de az autók ködlámpa nélkül közlekedtek, és a hőmérséklet is "csak" 28 Celsius-fok volt reggel.

Radar 360: Boris Johnson örülhet, a Fidesz nem

Radar 360: Boris Johnson örülhet, a Fidesz nem

Megvan az X-Faktor 12 döntőse

Megvan az X-Faktor 12 döntőse

Öt ember halt meg balesetben a hétvégén

Öt ember halt meg balesetben a hétvégén

Lejtőn a Mészáros körüli tőzsdei birodalom, oligarchák feszültek egymásnak

Lejtőn a Mészáros körüli tőzsdei birodalom, oligarchák feszültek egymásnak

Gyakorlatilag létszámstop lépett életbe az egészségügyben

Gyakorlatilag létszámstop lépett életbe az egészségügyben

Visszaküldte Törökországba a kitoloncolt dzsihadistát Görögország

Visszaküldte Törökországba a kitoloncolt dzsihadistát Görögország