szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama amerikai elnök küszöbön álló indiai látogatása nem jelent fricskát Pakisztán, vagy bármely más ország ellen, beleértve Kínát - hangsúlyozták szerdán Washingtonban amerikai kormányzati tisztségviselők.

Obama november 5-én indul Indiát, Indonéziát, Dél-Koreát és Japánt érintő 10 napos ázsiai körútjára. Az amerikai elnök látogatásának első 3 és fél napját Indiában tölti. William Burns külügyminiszter-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy India Ázsia "szélesebb értelemben vett amerikai megközelítésének sarokköve". 

Ben Rhodes, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese cáfolta, hogy a látogatással az Egyesült Államok Kína megnövekedett ázsiai befolyását szeretné ellensúlyozni, és rámutatott: Washington nem érzi szükségét annak, hogy válasszon az együttműködésre épülő amerikai-kínai kapcsolatok és a "szélesebb" ázsiai kapcsolatok között. Rhodes szerint az amerikai kormány, ázsiai és csendes-óceáni hatalomként, a délkelet-ázsiai országokat tömörítő ASEAN melletti elkötelezettségén túl el kívánja mélyíteni a partnerségét Indiával, valamint meg kívánja erősíteni a szövetségét Koreával és Japánnal. 

Washington szeretné elkerülni, hogy az Új-Delhihez való közeledését úgy értelmeznék, mintha távolodna Iszlámábádtól és Kínától. A látogatás semmi esetre sem hivatott azt "demonstrálni, hogy valamelyik kapcsolat preferenciát élvezne a másikkal szemben". Rhodes hangsúlyozta, hogy a viszonyok párhuzamos fejlesztése és elmélyítése valójában kölcsönösen megerősítően is hathat egymásra. Obama a múlt héten, Washingtonban tárgyaló pakisztáni tisztségviselőknek bejelentette, hogy 2011-ben Pakisztánba látogat és amerikai látogatásra hívta meg az ország elnökét, Aszif Ali Zardarit.

Obama egyébként Mumbaiban abban a Taj Mahal Palace Hotelben fog megszállni, amelyet két évvel ezelőtt terroristák támadtak meg. A hotelben 31-en, Mumbaiban pedig összesen 166-an veszítették életüket a terrorakció miatt. Az elnök találkozik majd a terrorcselekmény több túlélőjével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Obama iPadre adott autogramot - videó

Az Egyesült Államok elnökét egy Seattle-ben tartott kampányesemény során rajongók százai ostromolták egy kézfogásért, vagy aláírásért. Egy élelmes blogger azonban rendhagyó módon nem egy könyvet, vagy papírlapot adott Barack Obama kezébe, hogy találkozásukat megörökítse.

MTI Világ

Obamának nem Clinton lesz az alelnökjelöltje

Cáfolta egy interjúban kedden Barack Obama amerikai elnök azokat a terjengő értesüléseket, hogy a 2012-es következő elnökválasztáson Hillary Clinton lenne az alelnökjelöltje.