szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyitás már karácsony előtt, a tervek szerint december 15-én érvénybe lép. A vízummentesség feltétele a biometrikus adatokat is tartalmazó útlevél.

Albánia és Bosznia-Hercegovina állampolgárainak a jövőben nem kell vízumot váltaniuk ahhoz, hogy három hónapnál nem hosszabb időtartamra beutazzanak az Európai Unió országaiba - döntöttek hétfői brüsszeli tanácskozásukon az EU-országok belügyminiszterei.

A nyitás már karácsony előtt, a tervek szerint december 15-én érvénybe lép. A vízummentesség feltétele a biometrikus adatokat is tartalmazó útlevél. Az Európai Parlament már hetekkel korábban nagy többséggel állást foglalt a vízumkötelezettség eltörlése mellett e két balkáni ország vonatkozásában. A döntés nyomán a néhány EU-tagállam által el nem ismert Koszovó kivételével immár valamennyi nyugat-balkáni ország uniós vízummentességet élvez.

Az Európai Bizottság részéről Cecilia Malmström belügyi és Stefan Füle bővítési biztos nyilatkozatban üdvözölte a döntést. Malmström kitért arra, hogy a korábbi balkáni vízumliberalizációs lépések nyomán az unió a megalapozatlan menedékkérelmek számának növekedését tapasztalta. Ilyen aggodalmak miatt az Európai Bizottság most Albánia és Bosznia-Hercegovina vonatkozásában úgynevezett "vízumkötelezettség utáni megfigyelő eljárást" léptet életbe, ami a lakosokra nézve nem jár korlátozásokkal, de a két balkáni ország hatóságait szoros együttműködésre kötelezi az uniós szervekkel.

Albániától és Bosznia-Hercegovinától Brüsszelben elvárják, hogy fokozza tájékoztató kampányát a lakosság körében, magyarázza el, hogy a most lehetővé tett vízummentesség csak rövid távú tartózkodásra jogosít, és segítsen a visszaélések megelőzésében - közölte a belügyi EU-biztos.

Magyar részről a brüsszeli tanácskozáson Pintér Sándor belügyminiszter vett részt. A magyar belügyi tárca által a tanácskozáshoz kiadott sajtóanyag szerint az albán és bosznia-hercegovinai állampolgárok vízumliberalizációját Budapest úgy értékeli, hogy az érzékelhető pozitív változást jelent az állampolgárok számára, és nagyban hozzájárulhat az EU-integrációhoz szükséges reformlendület fenntartásához.

A belügyminiszterek eredetileg nem tervezett napirendi pontként a légi küldemények szállításának biztonságáról is véleményt cseréltek, mivel az elmúlt hetekben több európai közintézmény kapott robbanóanyagot tartalmazó csomagot, illetve levelet. Megállapodtak abban, hogy ad hoc szakértői bizottságot hoznak létre annak áttekintése érdekében, milyen módon lehetne hatékonyabbá tenni a légi küldemények ellenőrzését - elsősorban azokét, amelyek a kevéssé biztonságosnak ítélt unión kívüli országok repülőtereiről érkeznek. Olyan megállapodás azonban nem született, hogy egységes listát kellene összeállítani a csomag- vagy levélfeladás szempontjából kockázatosnak ítélt helyekről. Egyetértettek ugyanakkor abban, hogy a légi küldemények fokozottabb ellenőrzésének problémáját a közlekedési miniszterekkel együtt is célszerű áttekinteni.

Pintér Sándor külön kétoldalú megbeszélést folytatott többek közt Cecilia Malmströmmel, az Európai Bizottság belügyi biztosával. Az egyeztetés célja a jövő év első félévi magyar EU-elnökség tervezett belügyi prioritásainak megvitatása volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Le Monde: A Szputnyik vakcina Putyin politikai fegyvere, és nem fél használni

Le Monde: A Szputnyik vakcina Putyin politikai fegyvere, és nem fél használni