szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tízezrek vonultak fel szombaton Németország több nagyvárosában, hogy tiltakozzanak a szociális juttatások megkurtítása ellen.

A megmozdulást szervező német szakszervezeti szövetség (DGB) úgy becsülte, hogy összesen közel százezer ember tüntetett Stuttgartban, Dortmundban, Nürnbergben és Erfurtban a "társadalmi igazságtalanságok" ellen.

"A társadalmi igazságosság más dolog. Új politikára van szükségünk" jelszóval a tüntetők a kormány politikáját bírálták, amely szerintük a gazdasági válság következményeit a kevésbé tehetősekre hárítja át.

Berthold Huber, a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall elnöke a stuttgarti tüntetésen elhangzott beszédében magasabb béreket követelt, és állást foglalt a kötelező érvényű minimálbér bevezetése mellett. "Nem akarunk olyan köztársaságot, amelyben befolyásos érdekcsoportok határozzák meg a politika fő irányvonalait, mégpedig pénzükkel, hatalmukkal, illetve befolyásukkal" - jelentette ki az IG Metall vezetője.

A konzervatív-liberális koalíció politikája elleni, országos tiltakozó megmozdulást szándékosan időzítették szombatra. Karlsruhében ugyanis vasárnaptól tartja hagyományos őszi - éves - kongresszusát a legnagyobb kormánypárt, az Angela Merkel kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU). A háromnapos kongresszuson a küldöttek minden bizonnyal ismét pártelnökké választják Merkelt, akinek támogatottsága azonban mind saját pártjában, mind a CDU-n kívül jelentősen csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között