szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy év munkatáborra ítéltek Kínában egy nőt amiatt, hogy a Twitteren továbbküldött szatirikus üzenetében a sanghaji Expo japán pavilonjának lerombolására szólította honfitársait - közölte pénteken a bírósági döntést elítélő nyilatkozatában az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

A 46 éves Cseng Csien-pinget (Cseng Jianping) a közrend megzavarása miatt ítélték el. Az AI szerint egy másik internet-felhasználótól kapott és továbbküldött üzenet valójában kigúnyolta azokat a kínaiakat, akik egyre nagyobb számban vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak Japán ellen, amely szeptemberben területi vitába keveredett Kínával egy tengeri incidens után. 

"Dühös fiatalok, rohamra fel!" - szólított gúnyosan üzenetében az elítélt. Az AI szerint a nőt csak azért küldték bírósági tárgyalás nélkül egy évre munkatáborba, mert megismételte egy másik személy egyértelműen szatirikus üzenetét a Twitteren. A szervezet szerint mindez az internetes szólásszabadság kínai elnyomásának mértékéről tanúskodik.

A kínai hatóságok korlátozták a hozzáférést a Twitterhez, de egyes emberi jogi harcosok mégis használják a portált a kormányzati felügyelet megkerülésével.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!