szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az exit poll felmérések szerint a Donald Tusk kormányfő vezette Polgári Platform (PO) nyerte meg a vasárnap megtartott lengyelországi helyhatósági választások első fordulóját.

A jobbközép liberális pártra a választók 33,8 százaléka adta a voksát. A legnagyobb ellenzéki formáció, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja a szavazatok 27 százalékát kapta. 

A harmadik helyen az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) végzett a szavazatok 15,8 százalékával. A PO koalíciós partnerére, a Lengyel Parasztpártra (PSL) a szavazók 13,1 százaléka voksolt az első fordulóban az exit poll alapján.

A PO polgármesterjelöltjei a három legnagyobb lengyel városban Varsóban, Krakkóban és Lódzban diadalmaskodtak, sőt Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főpolgármester asszonya már az első fordulóban megszerezte a szavazatok 51,6 százalékát, így nem kényszerül arra, hogy a december 5-i második fordulóban folytassa a küzdelmet posztja megtartásáért. 

A liberálisok a 16 vajdaságból tízben végeztek az első helyen. A vasárnapi helyhatósági választásokat az elemzők fontos megméretésnek tartják a miniszterelnök pártja számára a jövő ősszel esedékes parlamenti választások előtt. A vasárnapi szavazás igazolta a  közvélemény-kutatások korábbi jelzéseit, hogy a PO továbbra is a legnépszerűbb párt Lengyelországban. 

Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője, az áprilisban repülőszerencsétlenségben elhunyt néhai államfő, Lech Kaczynski ikertestvére nyilatkozatában burkoltan arra célzott, hogy a pártján belül kialakult konfliktus fosztotta meg őket az elsőfordulós  győzelemtől. A kirobbant vita következtében  Kaczynski két közeli tanácsadója és számos más személy tiltakozásul kilépett a  pártból.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában