szerző:
hvg.hu

A magánnyugdíjpénztári tagok állami rendszerbe való visszaléptetésével Magyarország kiugrott azoknak az EU-tagországoknak a kilenctagú csoportjából, amelyek korábban azt kérték az uniótól, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel csökkenthessék költségvetési hiányukat. Kérdés, hogyan reagál most a magyar lépésre az EU, amely annak idején részben elutasította a kilenc tagállam kérését.

A Matolcsy György által tegnap bejelentett, a magánnyugdíjpénztári vagyont érintő intézkedésekkel Magyarország – amely az EU keleti tagjai közül a legnagyobb hiánnyal küzd – Argentína példáját követi, amely korábban 3,2 milliárd dollárnyi nyugdíjmegtakarítást „foglalt le” – írja a Bloomberg hírügynökség, amely szerint a tervezett intézkedésekkel az Orbán-kormány most ultimátumot adott állampolgárainak: vagy átviszik pénzüket az állami rendszerbe, vagy pedig elveszítik az állam által biztosított nyugdíjat. De nem Argentína az egyetlen, ahol a nyugdíjrendszer átalakításával próbáltak megoldást találni a költségvetési hiány növekedésére, sőt, kilenc EU-tagállam – köztük Magyarország - is azon dolgozott már egy ideje, hogy az EU hiánycsökkentő tényezőként ismerje el a magánnyugdíjpénztárakba továbbított befizetéseket.

A fenti táblázatban naranccsal jelölték azokat az országokat, amelyekben nem, vagy csak kis súllyal működnek magánnyugdíj-pénztárak, lilával, amelyekben csak nemrégiben vezették be őket, kékkel, ahol ezek a pénztárak biztosítják a nyugdíjak 5-20 százalékát, zölddel pedig azokat az országokat, ahol jelentős e pénztárak szerepe a nyugdíjak finanszírozásában (a nyugdíjak 20-30 százalékát fizetik).
©

Azokban az EU-tagországokban, ahol a második pillér – azaz a kötelező magánnyugdíj-pénztárak – létrehozásával korábban nyugdíjreformot hajtottak végre, az állami kalapból kieső magánnyugdíj-befizetéseket 2007-ig a kormányzati szektorban számolták el, ezután viszont csak egyre csökkenő mértékben, korrekciós tényezőként vehették azokat figyelembe. A rendszer idén futott ki teljesen. Kilenc, döntő többségében kelet-európai tagállam (Lengyelország, Románia, Bulgária, Csehország, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Magyarország és Svédország) idén augusztusban azt kérte az Európai Tanács elnökétől és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosától, Olli Rehntől, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetéseket a központi költségvetés bevételi oldalán számolhassák el, ezzel is csökkentve büdzséjük GDP-arányos hiányát.

Akkor a kilenc ország elutasító választ kapott: Olli Rehn válaszlevele szerint jogos volt a tagállamok kezdeményezése, hogy a nyugdíjreform miatt keletkező többletkiadásaikat elszámolhassák, de a jelenlegi elszámolási rendszer nem teszi lehetővé annak kezelését. Az uniós biztos október végén elküldött állásfoglalásával kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy az „nem érinti a Magyar Kormánynak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetésekkel kapcsolatos terveit. A folyamatban lévő jogszabály-módosítások indoka a nyugdíjak értékének és a jövőbeni kifizetések garantálása.”

©

Kérdés, mennyire tekinthetőek a Matolcsy György által tegnap bejelentett intézkedések az EU-elutasítás következményeinek. „Nem volt teljes az EU elutasítása, bár a most bejelentett intézkedésekben ez is közrejátszhatott” – mondta a hvg.hu kérdésére Tóth Gyula, az Unicredit bécsi elemző központjának közgazdásza, aki szerint viszont a pénztári tagok átléptetésével Magyarország a kilenc ország közül a legmesszebbre ment. „Magyarország ezzel már kilépett a lobbi csoportból” – tette hozzá a szakértő. Azzal, hogy a kormány a felhalmozott magánnyugdíjpénztári vagyont most betolja a költségvetésbe, csak időt akar nyerni – teszi hozzá Fürjes Szabolcs, a Friedrich Wilhelm Raiffesen befektetési csoportvezetője, aki szerint a lépés nyomán átmenetileg csökkenő GDP-arányos költségvetési hiány lehetővé teszi a kormánynak, hogy két év alatt megpróbálja rendbe tenni a büdzsé kiadási oldalát is. Azzal a szakértők is egyetértenek, hogy az egyéni számlákon jóváírásra kerülő magánnyugdíjpénztári befizetések az állami rendszerbe való átcsatornázása jogi kérdéseket vet fel.

Egyelőre nem tudni, hogyan reagál most az Európai Bizottság a magyar nyugdíjrendszert és költségvetést érintő bejelentéseire. A hvg.hu ezzel kapcsolatos kérdésére egyelőre nem kapott választ Olli Rehn szóvivőjétől (aki a biztos hivatalának egy másik munkatársa szerint épp az „ír mentőcsomaggal és kiadáscsökkentéssel van elfoglalva”). Mindenesetre egyes elemzők szerint messze nem biztos, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyonból visszaáramló tőke elszámolásának a kormány által választott módját az unió intézményei jóvá fogják hagyni. Így akár már 2011 tavaszán problémák merülhetnek fel a magyar költségvetéssel, ez a hitelminősítőket később arra késztetheti, hogy rontsák adósság-besorolási osztályzatunkat, aminek beláthatatlan piaci következményei lehetnek – mondta Akar László, a GKI vezérigazgatója.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI/Világgazdaság Gazdaság

Nyugdíjalap: lyuk lehet a büdzsében

Miközben a felmérések szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok harmada-fele is visszaléphet az állami tb-kassza "védernyője" alá, közép- és hosszabb távon kérdéses, mennyire képes szavatolni az állam az időskori járandóságok értékállóságát és a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát - írja a Világgazdaság.

hvg.hu Gazdaság

Oszkó: 2015-től elfogy a nyugdíjpénz

Számos kockázati elemet látok a költségvetésben - fogalmazott Oszkó Péter a 168 órában megjelent interjúban. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere a magánnyugdíj-pénztárak bevételeinek becsatornázásáról azt mondta: rossz kommunikáció arról győzködni az embereket, hogy évtizedes megtakarításaikat hagyják néhány év alatt elkölteni.

MTI Gazdaság

A kormány nyugdíjpolitikáját elemezte a Világbank vezető közgazdásza

A kelet-európai nyugdíjrendszerek úgy tudnának a legjobban megbirkózni a demográfiai változások miatt egyre jobban rájuk nehezedő teherrel, ha az időskori megélhetési juttatások stabilizálása mellett minél jobban ösztönöznék az egyéni megtakarításokat - jelentette ki Washingtonban Indermit Gill, a Világbanknak az európai és a közép-ázsiai régióért felelős vezető közgazdásza az MTI-nek.

MTI Gazdaság

A Financial Times a nyugdíjellenreformról

Közép-Európa pénzszűke sanyargatta országai azért távolodnak el a nyugdíjreformoktól, hogy ellenőrzés alatt tarthassák közadósságaikat, mivel az EU nem hajlandó a változtatásokat figyelembe venni adósságszintjeik kalkulációjában - írta a keddi Financial Times.

MTI Gazdaság

Matolcsy: január 31-ig kell dönteniük a nyugdíjpénztári tagoknak

A magánnyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadása után, amely várhatóan december közepétől érvényes - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint ez nemcsak az alkotmányos alapjogokat, hanem az emberi méltóságot is sérti.

MTI Gazdaság

Stabilitás: az államosítás túlmegy a jogállami kereteken

Nincs szó együttműködésről, a kormány tartja magát a szerdán bejelentett javaslatához, amely megszünteti a magánnyugdíjpénztárakat - mondta Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke azt követően, hogy a szövetség csütörtökön tárgyalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. A 3 ezer milliárd forintnyi vagyon 3 millió magyar pénztártag tulajdona - mondta az elnök.

158 évi börtönre ítéltek egy gyermekeket molesztáló amerikai orvost

158 évi börtönre ítéltek egy gyermekeket molesztáló amerikai orvost

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket

Sztárszínészek vetkőztek le előtte, hogy felöltöztesse őket

Undorító dolgot találtak egy halott bálna gyomrában

Undorító dolgot találtak egy halott bálna gyomrában

Soha nem láttak még ehhez foghatót: 1,3 milliárd volt feszültséget mértek egy decemberi viharban

Soha nem láttak még ehhez foghatót: 1,3 milliárd volt feszültséget mértek egy decemberi viharban

Pénzzel csábítja a szakképzésbe a diákokat a kormány

Pénzzel csábítja a szakképzésbe a diákokat a kormány

A Költségvetési Tanács elnöke szerint is visszatér a válság, csak nem akkor, amikor a kancelláriaminiszter várja

A Költségvetési Tanács elnöke szerint is visszatér a válság, csak nem akkor, amikor a kancelláriaminiszter várja