szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vasárnapi elnökválasztáson leadott szavazatok érvénytelenítését és a voksolás megismétlését követelte szinte valamennyi elnökjelölt Haitin.

Az egykori francia gyarmaton, a világ egyik legszegényebb országában egyidejűleg tartották az elnök-, illetve a parlamenti választásokat, a hangsúly azonban az előbbin volt. Nem sokkal az urnák lezárása után - helyi idő szerint vasárnap este - a 19 államfőjelöltből 12 közös nyilatkozatot fogadott el, a szavazás megismétlését követelve. A dokumentumban csalások elkövetését rótták fel a hatóságoknak és a kormánynak, híveiket pedig arra szólították fel, hogy az utcákon tüntessenek a  vasárnapi szavazás érvénytelenítéséért. A fővárosban, Port-au-Prince-ben és az ország más városaiban tízezrek tettek eleget a felhívásnak. 

A vasárnapi választásokat megelőző nagygyűléséken számos erőszakos cselekményre került sor, és többen életüket vesztették. Megfigyelők ugyanakkor már előzetesen arra figyelmeztettek, hogy a szavazás során minden bizonnyal csalások fordulhatnak elő és újabb erőszak történhet. 

A jelek szerint az aggodalmak beigazolódtak. Számos helyütt szavazókat töröltek a választói névjegyzékből, és ugyancsak több helyen fordult elő, hogy a szavazóurnákat lopták el. A még hivatalban lévő, de újra nem választható René Préval elnököt sokan azzal vádoltak, hogy törvénytelen kísérleteket tett az általa támogatott jelölt esélyeinek növelésére. Több helyszínen a rivális jelöltek hívei csaptak össze,  legkevesebb 2 személy életét vesztette, és többen megsebesültek.   

A kormány egyelőre még nem nyilatkozott a szavazás érvénytelenítését célzó követelésekről. A szavazásra a Haitit sújtó kolerajárvány árnyékában került sor. Az október óta tomboló járvány eddig mintegy 1600 halálos áldozatot követelt. Januárban pedig katasztrofális erejű földrengés rázta meg a fővárost, Port-au-Prince-t és környékét. A földmozgás halálos áldozatainak száma becslések szerint meghaladta a 200 ezret, és több száz épület vált a földdel egyenlővé. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég