Tetszett a cikk?

A Népszava által idézett dokumentum szerint Hegel fedőnéven a román pártállami titkosszolgálat, a Securitate ügynöke volt Heltai Péter filozófus-újságíró, a Prima Primissima díjra jelölt médiaszemélyiség.

Az internetre is felkerült az a dokumentum, amelyet állítólag a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.), azaz a romániai Securitate Archívumát vizsgáló Nemzeti Bizottság állított ki.

A Népszava szerint a C.N.S.A.S. elnöke, Dragoş Petrescu által aláírt iratot Gáll Tibor, Berlinben élő erdélyi magyar képzőművész megkeresésére adták ki. A néhány soros szövegben az olvasható, hogy azonosították a Hegel fedőnevű ügynököt; az iratban szereplő személyes adatok megegyeznek Heltai Péter médiaszemélyiség személyes adataival.

A lap megkereste Heltai Pétert, aki tudott a dokumentum létezéséről, de állítása szerint nem látta azt. Mint elmondta, semmilyen alapja nincs annak, hogy ő besúgó volt és jelentéseket írt volna. Úgy vélte, ez egy időzített támadás ellene, hiszen ma van a Prima Primissima díj átadója, amelynek ő az egyik jelöltje a magyar sajtó kategóriában. Hozzátette, fontolgatja, hogy pert indít a bizottság ellen.

A november 25-i keltezésű iratot néhany napja kézhez kapó Gáll Tibort is megkérdezte a Népszava. A képzőművész a lapnak elmondta, két évvel ezelőtt Bukarestben valóban kikérte a róla szóló jelentéseket. Mint mondta, több tucat dokumentumot kapott, amelykben azonban a róla jelentést adó személyek fedőnévvel szerepeltek. A román törvény szerint Gáll kérhette, hogy a fedőneveket a bizottság oldja fel, vagyis azonosítsa a besúgókat. Ezt ő meg is tette, s a két év alatt öt személyt azonosított a C.N.S.A.S. a róla jelentést adók közül. Közülük az egyik, időben utolsóként azonosított volt Heltai Péter, alias Hegel, akinek két jelentése van Gáll birtokában, az egyik 1985 januárjából, a másik decemberéből származik. Gáll szerint biztos, hogy Heltai készítette a jelentéseket, aki annak idején az ismerőse volt.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Gyerekeket is beszervezett a Securitate

Kiskorú besúgókat, 12-14 éves diákokat is alkalmazott a Securitate volt román titkosszolgálat. Egy részük jóhiszeműen vállalta a megbízást, másokat kényszeríteni kellett.

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Most az amerikaiak értek el azeri-örmény tűzszünetet Karabahban

Most az amerikaiak értek el azeri-örmény tűzszünetet Karabahban