szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háromra emelkedett a halálos áldozatok száma a dagesztáni légitársaság Tu-154 típusú repülőgépének szombati moszkvai kényszerleszállása nyomán, a 87 sérült közül 55 embert tartottak bent a kórházakban, 32 utast elsősegély után elengedtek.

A legfrissebb adatok szerint a gépen összesen 160 utas és a 9 fős személyzet tartózkodott. A halálos áldozatok között van a dagesztáni elnök fivére, valamint az orosz legfelsőbb bíróság egyik bírájának édesanyja.

A repülőgépet a Degesztanszkije Avialinyii légitársaság közlése szerint 1992-ben gyártották, és 2009-ban nagyjavításon esett át a vnukovói repülőgépgyárban. Mizra Omarijev, a társaság vezérigazgatója mindezt szombaton éjszaka közölte, s hangsúlyozta: ilyen körülmények között aligha helytállók azok a korábban elhangzott feltételezések, amelyek szerint a gép karbantartásának hiányosságai okozták volna a balesetet.

Omarijev hozzátette: a személyzet minden tagja legalább 3000 órát repült már ilyen gépen, de a kapitány mögött 17 ezer óra van, ebből több mint tízezer Tu-154-eseken. Az Interfax hírügynökség viszont reggel arról értesült a baleset körülményei vizsgáló hatóságoktól, hogy az előzetes feltételezések szerint vélhetően a személyzet hibázott, nevezetesen felszállás közben nem kapcsolta be az üzemanyag-szivattyúkat, és így levegő került a rendszerbe. A nyilatkozó illetékes hangsúlyozta azonban, hogy a választ minden kérdésre a fekete dobozok feljegyzéseinek elemzése adja majd meg, ez a munka azonban legkorábban 24 óra múlva zárul majd le.

A dagesztáni kormány a halálos áldozatok családjainak közel kétmillió, a sérülteknek különböző, egymillió forintig terjedő összegnek megfelelő segélyt utalt ki.

A dagesztáni társaság gépe a moszkvai Vnukovo repülőtérről indult Mahacskalába, Dagesztán fővárosába, de felszállás közben felmondta a szolgálatot mindhárom hajtóműve. A szintén moszkvai Domogyedovo repülőtéren hajtott végre kényszerleszállást, túlfutott a kifutópályán és darabokra tört, de tűz nem ütött ki. A repülőtér rövid idő múltán újra menetrendszerűen fogadott és indított járatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Véres merénylet Dagesztánban

Öngyilkos merényletet követtek el vasárnapra virradóan Dagesztánban egy katonai egység ellen, és ebben öt ember meghalt, további 39 pedig megsebesült - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség a helyi rendfenntartó erőkre hivatkozva.

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Miért pont a kijárási korlátozást kerülné el a kettős mérce?

Miért pont a kijárási korlátozást kerülné el a kettős mérce?