szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Medicus nevű koszovói klinikán illegálisan távolították el több Pristinába csábított orosz, moldáv, kazah és török veséjét, amelyet gazdag kanadaiak, németek, lengyelek és izraeliek szervezetébe ültették át – közölte a bírósági meghallgatáson elhangzottakra hivatkozva a Guardian. A klinika az Európa Tanács jelentése szerint kapcsolatban állhatott a szervkereskedelemmel foglalkozó albániai szervezett bűnözői csoportokkal is.

Sonmez, a leghírhedtebb szervkereskedő
©

A pristinai bíróság előtt kedden megjelent az ügy hét gyanúsítottja, akik között a Guardian szerint több elismert orvos is van, például Lutfi Dervishi, az egyetemi kórház urológusa, aki állítólag megszervezte a műtéteket, illetve az egészségügyi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, aki a gyanú szerint hamis engedélyt adott ki a klinikának.

Szintén a gyanúsítottak között van a lap szerint az Interpol által körözött izraeli Moshe Harel, aki a hírek szerint kiválasztotta a betegeknek megfelelő donorokat, illetve a világ egyik legismertebb szervkereskedője, Jusuf Sonmez is.

A Medicus klinika az Európa Tanács csütörtökön nyilvánosságra kerülő vizsgálati jelentése szerint kapcsolatban állhatott az albániai szervezett bűnözői körökkel, amelyek állítólag a koszovói kormány magas rangú hivatalnokaival, közöttük Hasim Thaci kormányfővel is szoros kapcsolatokat ápoltak – írja a Guardian.

A nemzetközi szervezet megbízása alapján Dick Marty svájci képviselő két éve kezdte el az üggyel kapcsolatos vizsgálatokat. A Guardian által megszerzett vizsgálati jelentésből a lap szerint többek között kiderül, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (KLA) szerbeket és más nemzetiségű rabokat tartott fogva titkos albániai táborokban majd egy évvel a háború befejeződése után is. A foglyok egy részét a jelentés szerint egy Tiranától északra felállított ideiglenes klinikára szállították, ahol fejbe lőtték őket és eltávolították veséjüket.

A Medicus klinikára még két éve csaptak le a hatóságok, azt követően, hogy egy 23 éves török férfi 2008 októberében rosszul lett a pristinai repülőtéren. A vámosok és határőrök egy friss sebre bukkantak a hasán. A klinikán megtalálták a vesére váró beteget is, egy 74 éves izraeli férfit, aki állítólag 90 ezer eurót (azaz több mint 24 millió forintot) fizetett a szervért. Mind a donor, mind pedig a beteg azonosította Sonmezt, aki elmondásuk szerint részt vett az üzlet előkészítésében.  

A mostani bírósági eljárásban az ügyész arról beszélt, hogy 2008 első nyolc hónapjában a klinikán legalább 20-30 áldozat került a szervkereskedők hálójába. Legtöbbjüknek azt ígérték, nagy összegeket kaphatnak a veséjükért, de végül a műtét után sem kaptak semmit. Az ügy gyanúsítottjai ártatlannak vallották magukat, az pedig csak később dől el, lesz-e tárgyalás a mostani meghallgatások után.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Átverés volt az emberzsírral kereskedő maffiózók ügye

Az egész világot bejárta néhány hete a hír, miszerint egy perui banda többtucat embert ölt meg, hogy eladják áldozataik zsírját kozmetikai árukat gyártó cégeknek. Azóta kiderült, az egész nem más, mint néhány rendőr fantáziadús ügyeskedése - adja hírül az Urbanlegends.hu blog.

MTI Világ

Palesztinok szerveinek kereskedelmével vádolják Izraelt

Izraeli katonák elrabolnak palesztinokat, hogy azután elvegyék szerveiket - írta a legnagyobb példányszámú svéd nappali újság, az Aftonbladet, azonnal magára vonva az antiszemita vérvád vádját egy másik svéd lap és az izraeli külügyminisztérium részéről.

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján