szerző:
hvg.hu

Heves vita bontakozott ki az Economist honlapján a lap Orbán Viktorról és a Fidesz-kormányról szóló múlt heti cikkével kapcsolatban. A részben magyarországi hozzászólók aktivitásának köszönhetően az írás a második legnépszerűbb cikk lett az Economist honlapján, már ami a kommentek számát illeti.

©

„Orbán eljön érted” (Orban is coming for you) – ezzel a feltűnően kritikus és ironikus képaláírással jelent meg az Economist „Hatalomra éhezve” (Hungry for power) című cikke múlt csütörtökön. A világ egyik vezető gazdasági hetilapja a cikkhez kifejezetten szigorú és előnytelen Orbán Viktor-portrét mellékelt.

A lap szerint a Fidesz a választási győzelem után nekilátott a független intézmények felszámolásának. Előbb kinevezte a „simulékony” Schmitt Pált köztársasági elnöknek, majd ki kellett függeszteni a közintézmények falára a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát. A cikk ezek után leírja, hogy csak a Fidesz delegáltjaiból áll az új médiahatóság, amelynek soha nem látott hatalma lesz az online és a nyomtatott média, valamint a tévék és a rádiók fölött.

„A bűnlajstrom itt nem ér véget” – írja az Economist, majd felidézi, hogyan herélte ki rövid úton a Fidesz az Alkotmánybíróságot, illetve a kormány hogyan vetett ki extra adókat több ágazatra is. Az Orbán vezette kormány „lerohanta a nyugdíjpénztárakat”, és „eltakarította a Költségvetési Tanácsot, amely független felügyelője volt a büdzsének, igaz, ennek legalább lesz utódja” – fogalmaz a cikk.

Az írás heves reakciókat váltott ki a – vélhetően jelentős mértékben magyarországi – olvasók körében, akik a múlt csütörtöki megjelenés óta az Economist honlapján közel 150 hozzászólást írtak a cikkel kapcsolatban. „Köszönet a nagyon kiegyensúlyozott elemzésért” – írja a responsible felhasználónévvel regisztrált hozzászóló, akinek véleményével sok más kommentelő is egyetértett az angolul zajló vitában.

©

Mások azonban nem ítélték meg ilyen pozitívan az Orbánról és a Fidesz-kormányról rajzolt képet: „Nagyon szomorú, hogy ez vezető hírforrás megengedheti magának, hogy ilyen rossz cikket írjon…” – véli a Zoli B néven kommentelő olvasó, aki hosszasan próbálja helyesbíteni a cikk általa tévesnek tartott információit. Az írást kritizálók közül többen azt is hiányolják, hogy a szerző nem írta alá a lapban megjelent cikket. Később Zoli B és sok más hozzászóló is egymással keveredik vitába, többek között Orbán döntéseiről, a tavaszi választás eredményeiről, a szocialista-liberális kormányzás elmúlt éveiről, illetve a magyar történelem szélsőjobboldali szereplőiről is.

A hozzászólások nagy számának köszönhetően az Orbán-cikk az Economist honlapjának második legnépszerűbb írása lett, legalábbis a kommentek számát illetően. Egyedül a Németországról és az euróról szóló cikk előzte meg a Fidesz-kormányt, a decemberi elején született anyaghoz közel 1200 hozzászólás érkezett.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Gazdaság

Economist: a Fidesz ellenérzéseket szít a szabadpiaci kapitalizmussal

A külföldi befektetések hozzájárultak Közép-Európa felvirágoztatásához az elmúlt húsz évben, és a térségnek még több ilyen befektetésre lesz szüksége ahhoz, hogy kilábalhasson a jelenlegi recesszióból. Az utóbbi időben néhány magyarországi incidens azonban azt mutatja, hogy a válságra adott populista válaszok az ellenkező irányba húznak – áll az egyik legtekintélyesebb európai lap, a brit The Economist pénteki cikkében.

MTI Világ

Eltüntetik az Economist e heti számát Thaiföldön

Nem terjesztik a héten az Economist című brit hetilapot Thaiföldön, mert abban a monarchia jövőjével és a kórházban lévő uralkodó utódlásával kapcsolatos kényes kérdések szerepelnek - közölte a kiadvány pénteken Bangkokban.

hvg.hu Világ

Külföldi iszapömlés-reakciók: sokan dicsérik Orbánt és Magyarországot

Vezető hírben foglalkoztak a külföldi lapok Bakonyi Zoltán MAL-vezér tegnapi őrizetbe vételével: a New York Times és az Economist a vörösiszap-katasztrófa újabb fejleményével kapcsolatban Orbán Viktor reakcióját is elemzi, az amerikai beszámolókat az interneten kommentáló olvasók pedig a BP Mexikói-öbölben történt olajszennyezésének következményeit hasonlítják össze a magyarországi eseményekkel.

hvg.hu Világ

Economist-blog: Orbán most túl messzire ment?

Gyorsan alább hagyhat az Orbán-kormány egyoldalúan meghirdetett „nemzeti együttműködési” rezsimje iránt érzett országos lelkesedés, amint megérződik, mi is a kormányintézkedések ára – írja szerkesztőségi blogjában az Economist, amely szerint a Költségvetési Tanács büdzséjének drasztikus lecsökkentése az utolsó csepp lehet a pohárban.

Világ

Economist: a kelet-európai romák rosszabbul élnek, mint a kommunizmus idején

A kelet-európai roma népesség az integrációs kezdeményezések ellenére még mindig rosszabbul él, mint a kommunizmus idején - írta jogvédők véleményét idézve a The Economist, amelynek pénteken megjelent elemzése szerint ugyanakkor a Nyugat-Európába vándorló romák sem részesülnek baráti fogadtatásban.

MTI Gazdaság

Economist: lesz még euró tíz év múlva?

Vajon létezni fog-e az euró tíz év múlva? − tette föl a kérdést az Economist a közös európai fizetőeszköz látványos megrendülése láttán. Válasza: az euró megőrzéséhez fűződő politikai szándékot nem szabad alábecsülni. Tény, hogy február óta erősödött az Európai Unió határozottsága, ám a válság ennél is gyorsabb ütemben súlyosbodott – áll a londoni gazdasági hetilap elemzésében.

M. Richárd: Biztos sokan örültek volna, ha elvérzek

M. Richárd: Biztos sokan örültek volna, ha elvérzek

Így emlékezett meg Baló Györgyről az RTL Klub

Így emlékezett meg Baló Györgyről az RTL Klub

A héten végre kiemelik a Dunából a tavaly ősszel talált bombákat, kiürítik a területet

A héten végre kiemelik a Dunából a tavaly ősszel talált bombákat, kiürítik a területet

Homofób és fogamzásgátló-ellenes fejeseknek reklámozta Novák Orbán családpolitikáját

Homofób és fogamzásgátló-ellenes fejeseknek reklámozta Novák Orbán családpolitikáját

Kezdődik a szezon: erre vigyázzon, ha medvehagymát szed

Kezdődik a szezon: erre vigyázzon, ha medvehagymát szed

5+1 érdekesség a növényről, ami férfiaknak és nőknek is gyógyír

5+1 érdekesség a növényről, ami férfiaknak és nőknek is gyógyír