szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vádak szerint Albániának köze volt a szomszédos Koszovóban egy évtizeddel korábban állítólag folytatott illegális szervkereskedelemhez.

Sali Berisha albán miniszterelnök kormánya tiranai ülésén bejelentette: meghívják az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi misszióját (EULEX) és a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszéket, hogy vizsgálják ki az állítólagos szervkereskedelem albániai vonatkozásait.

Berisha teljes együttműködést ígért a vizsgálathoz, hangsúlyozva: garantálni akarja az Európai Uniónak, az EULEX-nek és az Európa Tanácsnak, hogy országa minden szükséges feltételt megteremt a vizsgálat lefolytatásához.

Az Európa Tanács (ET) múlt kedden nyilvánosságra került jelentéstervezete hírszerzési beszámolókra hivatkozva gyilkosságokkal, illegális szervkereskedéssel és egyéb bűncselekményekkel hozta kapcsolatba Hashim Thaci koszovói miniszterelnököt. Az áldozatokat állítólag Albániába hurcolták.

Vladimir Vukcevic, a háborús bűncselekményekben illetékes belgrádi ügyész szerint mintegy 400 szerb fogoly és száz másik, nem albán nemzetiségű koszovói lakos kerülhetett a szervkereskedők karmai közé 1999-2000-ben.

Thaci múlt csütörtökön vehemensen tagadta és botrányosnak nevezte az ellene felhozott vádakat, s felszólította az ET-jelentést készítő svájci Dick Martyt, hogy tárja elő bizonyítékait, "ha vannak ilyenek".

Berisha szintén szorgalmazta, hogy Marty adja át összes bizonyítékát az EULEX-nek, "ha valóban vannak bizonyítékai".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra