szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az EU-elnökség küszöbén álló Magyarország belpolitikai helyzetéről közölt cikket a Der Spiegel legfrissebb számában.

A hamburgi hetilap Félelem az orbánizációtól című írásában megállapítja: Magyarország az elmúlt évtizedekben kétszer is, 1956-ban, majd az 1989-es határnyitáskor is a "remény országa" volt, de ma már semmi esélye sincs annak, hogy a magyar EU-elnökség egy sikertörténet végpontja legyen. Éppen az ellenkezője fenyeget, Budapestnek - politikája miatt - nagy problémái lehetnek - idézte a cikk szerzője Martin Schulz európai parlamenti szociáldemokrata frakcióvezetőt. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter még egy lépéssel továbbment, amikor azzal vádolta a magyar kormányt, hogy vétett az EU-szerződések szelleme és betűje ellen, és megkérdőjelezte, hogy méltó-e az EU vezetésére. "Ha semmit se teszünk, nehéz lesz Kínával vagy Iránnal az emberi jogokról beszélni" - idézi a lap a külügyminisztert.

Csak az utolsó csepp volt a pohárban, hogy a magyar miniszterelnök éppen most, néhány nappal az EU-elnökség előtt hidegvérrel keresztülhajszolt egy médiaszájkosár-törvényt, egy utolsó, különösen súlyos következményekkel járó lépést téve az autokrácia irányába.

A cikk szerint egyetlen európai politikusnak sem lesznek olyan hatékony eszközei a kritikus médiával szemben, mint a magyar miniszterelnöknek. Az ellenőrző mechanizmusok középpontjában a kizárólag Fidesz-politikusokból álló új médiahatóság áll, amely 750 ezer euróig terjedő pénzbírságot szabhat ki. A közszolgálati médiát személyi összetételében is kormányfelügyelet alá helyezték.

A Der Spiegel ugyanakkor megállapítja: annak, hogy Magyarország "a már csak félig demokratikus" államok közé jutott, sok oka van, a felelősséget a tévútért nem csak a tőről metszett konzervatívok és a szélsőjobb viseli. A baloldal fokozatosan egyfajta öngyilkosságot követett el. Több törvényhozási perióduson át is megvolt a lehetősége Magyarország alakítására, legutóbb 2006-tól 2010-ig. A reményteljes kezdeteket (azonban) gyorsan elfojtották, korrupció és nepotizmus határozta meg a politikát. Csak a szocialisták kudarca tette lehetővé a konzervatív kihívó diadalát, a "népelcsábító" felemelkedését - írja a hamburgi hetilap, megemlékezve Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről is.

Kollégái úgy jellemzik Orbánt - állapítja meg a Der Spiegel -, mint aki "megszállottja a médiának", aki második Silvio Berlusconi akar lenni, annak botrányai nélkül. Azonkívül minden, a legcsekélyebb mértékben is fontos tisztséget a saját bizalmi embereivel tölt be. A tavaszi választási eredményt "forradalomnak" nevezte, és hamarosan megmutatta, hogy mit ért ezen. Úgy szabta át a választókörzeteket, hogy az októberi önkormányzati választások után a Fidesz adja a polgármesterek 95 százalékát.

Megváltoztatta az alkotmánybírák jelölésének módját. Az egész országot át akarja formálni, "orbánizálni" akarja. Aki nem tart vele lépést, az repül. Sólyom László, aki óvatosan bírálni merte a miniszterelnököt, elvesztette a támogatást újraválasztásához. Baloldali professzorokat éppúgy "kiselejteztek", mint engedetlen színházigazgatókat. Orbán a Fideszre szabatta a pártfinanszírozást, államosíttatta a nyugdíjrendszert. A határokon túli magyaroknak kettős állampolgárságot ajánlott, provokálva a népes magyar kisebbségekkel rendelkező szomszédállamokat.

Orbán imponál az amerikai szuperhatalomnak, de aggodalmakat is ébreszt Washingtonban - írja a német lap. A nemrég nyilvánosságra hozott titkos amerikai diplomáciai iratokban úgy jellemzik őt, mint aki "szeret a tűzzel játszani". Washingtonban úgy állította be magát, mint aki védőbástyát jelent a Jobbik szélsőségeseivel szemben.

A médiatörvény kapcsán az EU-ban egyesek már esetleges szankciókról spekulálnak, mint amilyeneket Ausztria ellen vezettek be, amikor Jörg Haidert és pártját bevonták az osztrák kormányba. A Lisszaboni Szerződés értelmében "az európai alapértékek súlyos és tartós megsértése" címén akár a szavazati jogot is megvonhatnák Budapesttől, ami kemény csapás lenne a magyar miniszterelnökre, de Brüsszelben sem mindenki akarja az "ünnepnapokat elrontani".

Herman Van Rompuy, az EU Tanácsának elnöke épp azon a napon járt Budapesten, amikor a szájkosártörvényt a magyar parlament elfogadta. Az EU első embere egyetlen bíráló szót sem ejtett arról, hogyan bánnak a vendéglátó országban a sajtószabadsággal, Orbánt kizárólag dicsérő szavakkal illette. "Nagyszerű benyomásokkal térek vissza Brüsszelbe" - idézi az EU-elnök szavait a német hírmagazin.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül