szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Az izraeli kormányfő testőrsége alsóneműik levételére utasított több külföldi újságírót egy ötcsillagos jeruzsálemi hotelben tartott fogadás előtt - mondták el szerdán újságírók.

Többen tiltakozásként inkább hazamentek, minthogy ezek után az izraeli miniszterelnökkel találkozzanak. Köztük volt egy négyhónapos terhes arab tudósító is, akit melltartójának levételére szólítottak fel.

"Kicsit sem elfogadható meghívni embereket egy ötcsillagos hotelbe koktélozni, aztán arra kényszeríteni őket, hogy levetkőzzenek a bejáratnál" - jelentette ki az Izraelben dolgozó külföldi újságírókat tömörítő szövetsége (FPA). Az eset még kedden történt egy jeruzsálemi szállodában, az izraeli kormányfő és külföldi sajtó évente megrendezett találkozóján. Az FPA közlése szerint több tagjukat is alsóneműik levételére kényszerítették az őrök, köztük a Wall Street Journal című tekintélyes amerikai gazdasági lap jeruzsálemi irodájának vezetőjét is.

Az Al-Jazeera arab hírtelevízió egyik négyhónapos terhes riporterét pedig melltartójának levételére kötelezték. Najwan Simri az AFP francia hírügynökségnek elmondta: kabátját, és blúzát még levette, de amikor a női őr a melltartó eltávolítását kérte, azt már visszautasította, és nem is engedték be.

Az AFP izraeli fotóriportere, aki 25 éve dolgozik izraeli hivatalos eseményeken, és rendszeres látogatója a különböző kormányzati hivataloknak, szintén gyanússá vált. Elmondása szerint akkor figyeltek fel rá az őrök, amikor egyik arab kollégájával beszélgetett a sorban, a bejutásra váva. Menahem Kahana elmondása szerint halotta, ahogy egy őr közli a többiekkel: "ők együtt vannak".

Egy húsz perces várakozás után külön szobába vitték, ahol az őr nadrágja levételére kötelezte, amikor a zipzárnál megszólalt a fémdetektor. A fotóriporternek ez már túl sok volt, és közölte az őrrel, hogy akkor inkább hazamegy, és nem fogja az eseményt fotózni. Azonban ez sem ment simán, mivel az őr elsőre nem akarta elengedni, és azzal fenyegette meg, hogy rendőrt hív. Végül egy felettese engedélyezte, hogy távozzon. Az AFP az esetről szóló közleményében közölte: garanciát kérnek arra, hogy ez a jövőben nem fog megismétlődni, különben "tiszteletteljesen visszautasítunk miden további meghívást".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond