szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a soros magyar EU-elnökség programját. Beszédét követően heves vita alakult ki a tárgyalóteremben a magyar médiatörvényről. A hvg.hu élőben tudósított az eseményekről.

A Fideszt is a tagjai között tudó néppárton kívül szinte az összes európai párt frakciója már az ülés előtt is erősen ellenezte az új magyar médiaszabályozást. Ennek fényében Orbán Viktor miniszterelnök kemény ütközetekre számíthatott a képviselőkkel az EU-elnökség terveit bemutató ülésen. A hangos vitára vonatkozó várakozások be is váltak: a felszólalásokat gyakran bekiabálások zavarták meg, az elnöklő Jerzy Buzek EP-elnök többször is rendre utasította a hangoskodó képviselőket. 

Orbán a programadó beszéd elhangzása után a vitában válaszolt az EP-frakciók, illetve képviselők felvetéseire. A plenáris vitát követően a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, valamint Jerzy Buzek EP-elnökkel.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Orbán rosszabb EP-ülésre számított

Orbán szerint a kritikáktól függetlenül végigviszik az elnökség programját - erről már a plenáris ülést követő, Jerzy Buzek EP-elnökkel tartott sajtótájékoztatón beszélt a magyar kormányfő.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy szerinte semmi baj nincs a Médiatanács összetételével, ráadásul azt a parlament hagyta jóvá, nem pedig a kormány, mint más országokban. A miniszterelnök elmondta, hogy az EP-ülés alatt a megszólalásai 95 százalékában az európai ügyekkel foglalkozott, és csak 5 százalékban a magyar belügyekkel - ezzel szemben a felszólalásokban fordított volt a helyzet.

A HírTV kérdésére reagálva Orbán azt mondta, rosszabbra számított az EP plenáris ülés alatt, beleértve, hogy akár a képviselők fele el is hagyhatja a termet.

Orbán elvette Cohn-Bendit étvágyát, lezárták a vitát

Martin Schulz Orbán válaszára reagálva azt mondta, nem arról van szó, hogy Magyarországot ki szeretnék játszani Európa ellen. "Ha mind komolyan vesszük amit mond, akkor önnek is jobb ha átgondolja ezt a törvényt" - mondta Orbánnak válaszolva Schulz.

Ezt követően a zöldpárti Cohn-Bendit is megszólalt még, aki többször is megismételte, hogy az igazság szerinte nem mindig a többség oldalán van. Hozzátette, Orbán ugyan meghívta az asztalhoz , de elvette az étvágyát és amiket a kormányfő az ülésteremben ma elmondott hazája kapcsán, az szerinte a nacionalista populizmus megnyilvánulása.

A vitát az elnöklő Buzek ezek után hangos bekiabálások közepette lezárta, Orbán Viktor pedig tapssal kisérve elhagyta a termet. A miniszterelnök a vita végén minden nagyobb politikai csoport vezetőjével kezet fogott, a néppárti Daullal ölelkezett is, de Cohn-Bendithez nem ment oda. Az EP-ülés a korábbi, különféle témákkal kapcsolatos jelentésekről szóló szavazásokkal folytatódik, Orbán eközben közös sajtótájékoztatót tart Jerzy Buzekkel.

Orbán: "Mi ez, ha nem a magyar nemzet megsértése?"

A magyar miniszterelnök rekedten válaszolt a korábbi felszólalásokra. "Sajnálom, hogy önöket ilyen rútul rászedték és becsapták" - mondta a médiatörvényt kritizáló képviselőknek, akik közül szerinte többen is - például Martin Schulz szocialista frakcióvezető - tárgyi tévedéseket vétetettek hozzászólásukban. Ilyennek nevezte például azt, hogy a médiatörvény alapján büntetni lehet a kiegyensúlyozatlanságot. Schulz hozzászólásával kapcsolatban viszont elmondta azt is, a képviselővel egyetért abban a tekintetben, hogy a magyar elnökséget az eredmények fogják minősíteni.

Bekiabálásokkal tarkított beszédében hozzátette, hogy nem lehet sértegetni egy nemzetet. "Azzal fenyegettek, hogy Magyarország a diktatúra felé mozdul el" - mondta a felszólalásokkal kapcsolatban. "Mi ez, ha nem a magyar nemzet megsértése?" - tette fel a kérdést és megismételte, hogy a magyar médiatörvény ügyét el kell választani az elnökséggel kapcsolatos kérdésektől. “Sosem gondoltam, hogy a magyar elnökség diadalmenet lesz, ahol kifutóra megyünk modellként. Kemény vitákra készülök” - tette hozzá a miniszterelnök.

"A 21. században élünk: hogyan gondolják önök az internet korában, hogy a szólásszabadságot lehet korlátozni?" - kérdezte Orbán, aki hozzátette, a Fidesz szerinte a neten és a Facebookon nyerte meg a tavalyi választásokat. A kormányfő szerint szerint a demokrácia újjáépítése zajlik, nem a lerombolása. Szerint a médiatörvény legalább annyira demokratikus mint Németoszágé, ha ezt cáfolni szerenték, azt tárgyilagos vitában tegyék. Kijeletését vastaps követte.

Csendre intették a képviselőket

Támogatjuk az elnökség céljait, így az államadósságok csökkentését, 2020-as stratégia megvalósításának gyorsítását - mondta Maros Sefcovic, az EB intézményi kapcsolatokért felelős biztosa, aki szerint jó megoldást kell találni a roma integrációra, a nemzeti roma stratégiák létrehozása mellett. A képviselő a tunéziai demokratikus folyamatok támogatásáról biztosította az EP képviselőit Cohn-Bendit korábbi felvetésére reagálva. "Bízunk a magyar elnökség felkészültségében, akarásában és hogy az EP lojális együttműködő szerepet vállal a célok elérséhez" - tette hozzá a biztos.

Az elnöklő Buzek közben csendre intette a házat a hatalmas hangzavar és beszélgetések miatt.

Tőkés Camus szavait idézte

Buzek elnök szerint 20 spontán hozzászólás igényt jeleztek, de csak 5-re van tud időt adni. A sort Tőkés László kezdte, aki szerint a nyugati kommunista pártok a magyar forradalmárokat kárhozatatták a kommunista kormányok helyett. Orbán Viktor szabadságharcosaival szemben az álliberálisok támogatása hibás a nyugati tagállamok képviselői részéről - mondta a romániai magyar képviselő. Hozzátette, Albert Camus-nek is rá kellett jönnie, kik is a sztálinisták és az ’56-os forradalmárok oldalára állt.

Van, amiben a szocialisták is támogatnák Orbánt

Az energiapolitika Herczog Edit szocialista EP-képviselő szerint különösen kiemelt kérdés, ezen belül is a hozzáférés és a megfizethetőség a legfontosabb. "Egyre többen nem tudják kifizetni a fűtésszámlát" - mondta felszólalásában a képviselőnő, aki azt kérte, a magyar kormány támogassa a nukleáris hulladékok helyi és biztonságos kezelését. Ezeknek a kérdéseknek a megoldásában az MSZP EP-képviselői is támogatni fogják a Fidesz-kormányt - tette hozzá.

Ezt követően Járóka Lívia, a Fidesz roma származású EP-képviselője 12 millió roma nyomoráról beszélt, és elmondta, büszke rá, hogy európai szinten a magyar kormány az első, amely vállalta a roma integrációt segítő tervek kidolgozását és elfogadását. A képviselőnő felszólalása végén Orbán Viktor taps helyett az asztalán kopogott, ezzel fejezve ki tetszését.

Indulatosak a hozzászólók, nehezen kezelhető a vita

Igazi indulatok korbácsolódnak az EP-teremben a médiatörvény mellett és ellen, az ülés vezetője igyekszik a kedélyeket csillapítani és a hozzászólásokat a magyar elnökség programja felé terelni - írja a hvg.hu helyszínen tartózkodó tudósítója.

A beszámoló szerint van, aki az észak-rajna-vesztfáliai médiatörvény és a magyar jogszabály összevetésével érvel. Mások a “magyar módon” folytatott energiapolitika miatt aggódnak, és van, aki a kettős állampolgárság és szavazati jog megadása miatt ráncolja a homlokát.

Orbán "performansznak" nevezte a tiltakozást
©

Leragasztott szájjal tiltakoztak
©

“Rács mögé az előző magyar diktátort, Gyurcsányt”

"Ennyi álszent embert látni az művészet, hol voltak önök akkor, amikor a szlovák nyelvtörvényt bevezették, amikor a délvidéki magyarokat gyalázták?" - kérdezte Szegedi Csanád, a Jobbik képviselője, aki hozzátette, az "üres MSZMP-és károgással" szemben a Jobbiknak mindig voltak valódi javaslatai.

Tabajdi: az elnökség ne legyen a bírálatok foglya

Jó lenne, ha a magyar uniós elnökség nem lenne foglya a megalapozott európai bírálatoknak - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője. "Az Európai Uniónak, Magyarországnak és pártállástól függetlenül minden magyar patriótának egyaránt érdeke, hogy sikeres legyen a magyar elnökség" - hangsúlyozta az MTI szerint a politikus.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az unió - és benne az eurózóna - előtt rendkívüli kihívások tornyosulnak, ezért a magyar elnökség legfontosabb feladata a gazdasági kormányzás jogszabályainak elfogadása, az új uniós munkahelyek teremtése. Minden magyar patriotának érdeke az elnökség sikere, különösen a kihívások mentén. A célratörőségét Orbán használja ki és védje az európai szociális vívmányokat - mondta Tabajdi, aki szerinte ezért elfogadhatatlan a gazdasági populizmus és a szélsőjobbal szembeni megengedő hozzáállás.

Orbán "egy igazi ország" miniszterelnöke

"Egy igazi ország miniszterelnökét üdvözöljük" - mondta felszólalásában az euroszkeptikus EFD frakció tagja, Nigel Farage, aki az előző belga elnökséget tréfának nevezte. Hozzátette, örül, hogy a magyar kormányfő beszédében kikelt a kommunizmus ellen. “Csomó kommunista van itt, például a központosítás-párti Barroso és a kabinet”.
1 2 3 4

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Együttműködést ajánlott Budapestnek Orbán Viktor - a választás eredményei

Együttműködést ajánlott Budapestnek Orbán Viktor - a választás eredményei

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Lengyel választás: a szenátusban még sincs kormánypárti többség

Lengyel választás: a szenátusban még sincs kormánypárti többség

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős

Itt a Porsche olcsóbb és gyengébb villanyautója, ami még így is 530+ lóerős

Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

Karácsony vezet Tarlós előtt

Karácsony vezet Tarlós előtt