szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Három ember meghalt, és majdnem negyvenen megsebesültek pénteken Albánia fővárosában, amikor a kormányellenes tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel.

Több ezer tüntető vonult Tirana központjába a szocialista ellenzék felszólítására, hogy Sali Berisha albán miniszterelnök kormánya ellen tiltakozzanak. A tüntetők kövekkel és egyéb tárgyakkal kezdték dobálni a kormányzati épületeket védő több mint ezer rendőrt, akik könnygázgránátokkal és vízágyúkkal válaszoltak.

A sérülteket kezelő katonai kórház sürgősségi betegellátó osztályát vezető orvos elmondása szerint három ember halt meg, akikre rálőttek. Az orvos közlése szerint már halottak voltak, amikor a kórházba értek velük. Az összecsapásokban 22 tüntető, valamint 17 rendőr és katona sebesült meg, közülük hárman súlyos állapotban vannak.

A demonstrációt Tirana polgármestere, a szocialista Edi Rama felszólítására tartották, aki az erőszakos jelentek után nyugalomra szólított fel mindenkit. Albániában a 2009-es parlamenti választások óta politikai patthelyzet van, a szocialisták ugyanis nem fogadták el az eredményt, a kormány lemondását és előrehozott választásokat követelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”