szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"A megtorlás elkerülhetetlen" - mondta Putyin, de határozott hangvételű nyilatkozatából nem derült ki, hogy mely személyeken, s miként akarja megtorolni hétfői mészárlást.

Eddig egy csoport sem vállalta magára a merényletet, a gyanú azonban a csecsen szélsőségesekre terelődött, akik ellen Putyin még elnökként véres háborút vívott. Az NTV orosz tévécsatornán fényképet mutattak az állítólagos elkövető - egy harmincas éveiben járó férfi - fejéről, az azonosítás azonban a DNS-teszt elvégzéséig és kiértékeléséig várat magára.

Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok között 12 külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy-egy németet, olaszt, franciát, szlovákot, szerbet, magyar állampolgársággal is rendelkező brit állampolgárt, valamint három tádzsikot, két moldovait, egy üzbéget. Az osztrák külügyminisztérium bejelentette, hogy osztrák áldozata is van a merényletnek.     

Az orosz egészségügyi minisztérium szerint a 110 kórházban kezelt sérült közül kedden délután életveszélyes állapotban hét, súlyos állapotban 39 ember volt. Az orvosok délelőtt derűlátóan nyilatkoztak a sérültek állapotáról, s úgy vélték, remélhetőleg nem fog növekedni a halálos áldozatok száma - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója. 

A robbantás színhelyén egyre több virágot helyeznek el, a moszkvaiak közül nagyon sokan elmentek vért adni. A moszkvai önkormányzat felkészült a segélyek kifizetésére: a halálos áldozatok családjait különböző forrásokból egyenként hárommillió rubellel segítik meg. A könnyebben sérültek egy, a közepesen súlyos sérüléseket szenvedettek másfél millió rubel segélyben részesülnek.

Ellentmondásosak a szemtanúk vallomásai: egyikük például elmondta, hogy látta, amint egy földig érő fekete lepelbe burkolt asszony kezében lévő csomag felrobban. A videokamerák tanúsága szerint azonban férfi volt az elkövető.

Értesülések szerint a titkosszolgálatoknak volt információjuk egy készülő merényletről, s az orosz lapok beszámolóiból az derül ki, hogy a szélsőségesek ellen kiterjedt titkos háború is folyik. A szolgálatok tudtak arról, hogy merénylet készül, de úgy tudták, az elkövető egy sahidka - öngyilkos merénylő nő - lesz. Az Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásai szerint a megelőzés egyik fő eszköze a potenciális sahidkák - harcban elesett szélsőségesek feleségei, rokonai - megfigyelése, mert Moszkvában eddig szinte minden ilyen terrorakció elkövetője nő volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Nő lehetett az egyik moszkvai robbantó

Két személy – köztük egy nő – vehetett részt a moszkvai Domogyedovó reptéren tegnap délután történt öngyilkos merényletben, a hatóságok összesen három embert keresnek – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség. Az orosz elnök szerint a reptér vezetése is felelős lehet azért, hogy a biztonsági szabályok megszegésével nagy mennyiségű robbanóanyag juthatott be az érkezési csarnokba.

Hírszerző/FH Világ

Az orosz média szerint Moszkvában bujkálnak a terroristák

Az orosz média szerint az Észak-Kaukázusból Moszkvába érkezett militáns csoport tagja lehetett az öngyilkos robbantó, aki hétfőn 35 embert ölt meg, több mint 130-at pedig megsebesített a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A média felvetette annak lehetőségét, hogy a csoport több tagja Moszkvában bujkál és újabb támadásokra készül.

hvg.hu Világ

Milliókat kapnak a moszkvai robbantás áldozatai

Több milliós kárpótlást kapnak az orosz kormánytól a tegnapi moszkvai robbantásos merénylet halálos áldozatainak családjai, illetve a sebesültek is – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség.

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak

35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak