szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Korrupcióval gyanúsítják a kínai vasútügyi minisztert, aki egyben a tárca pártbizottságának a titkára is volt - jelentette a Hszinhua hírügynökség szombaton.

Liu Cse-csün ellen "súlyos fegyelmi vétség" miatt indítottak eljárást - tájékoztatott a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának fegyelmi ellenőrző bizottsága anélkül, hogy további részleteket árult volna el. Az 58 éves Liut, aki 2003 óta áll a vasútügyi minisztérium élén párttitkári tisztségéből már leváltották, helyére a kínai fővámhivatal vezetőjét állították.

Liu Cse-csün az elmúlt idők sokat szereplő kínai politikusa volt, mivel a kínai gyorsvasút hálózat sikereiről és ígéretes fejlesztéseiről, az ágazatot érintő tengeren túli üzleti lehetőségekről gyakran esett szó a kínai médiában.

A kínai államelnök, pártfőtitkár Hu Csin-tao az idei év elején a fegyelmi ellenőrző bizottság plenáris ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupció továbbra is súlyos gond az ország számára és ígéretet tett arra, hogy a kormány nagyobb elszántsággal és erővel fog küzdeni ellene. Körülbelül egy hónapja fegyelmi okok és jogsértés miatt az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet helyettes igazgatója volt kénytelen megválni posztjától, egyben a kommunista pártból is kizárták. Mint kiderült: visszaélt hivatali hatalmával és nagy összegeket kapott mások előnyhöz juttatásáért.

2010-ben összesen több mint 140 ezer állami alkalmazottat vontak felelősségre "fegyelemsértés" miatt. Közülük több mint ötezren voltak megyei, vagy e feletti szintű vezetők; 800 vezető esetében került sor vádemelésre. A kínai vezetők felelősségre vonásának folyamatában  hagyományosan először a párt indít vizsgálatot és szankcionál, majd a vétség súlyától függően kerül az ügy be az állami igazságszolgáltatás rendszerébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kártérítést követelnek a japánok, Peking ellenáll

Kína visszautasítja Japán kártérítési igényét, amelyet a japán parti őrség hajóiban keletkezett sérülések miatt követelt attól a kínai hajóskapitánytól, akit tavaly egy vitatott hovatartozású szigetcsoport közelében fogtak el többszöri ütközés után.