szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Több tízezer ellenzéki tüntető vonult az utcára Albánia fővárosában, Sali Berisha albán kormányfő távozását követelve. A tiranai demonstrációt majdnem egy hónappal azután tartják, hogy négy ellenzéki tüntető halt meg lövésektől egy hasonló megmozduláson.

A Tirana szocialista polgármesterének felhívására több tízezer embert jelent meg a délután négy órakor kezdődött tüntetésen. A fővárosban tartott meneten a demonstrálók kormányzati hivatalok elé vonultak, amelyeket több tucatnyi rohamrendőr védett. Független becslések szerint húszezer és harmincezer között volt a részvevők száma, míg a szervezők kétszázezer tüntetőről számoltak be.

A menetet azután tartották, hogy egy január 21-én tartott tiranai tüntetésen négy demonstráló halt meg lövésektől, miután összecsapások törtek ki a rendőrök és a demonstrálók között. A gyilkosságok miatt előzetes letartóztatásba helyezték az albán Köztársasági Őrség négy magas rangú tisztjét. A gyilkos lövések egy televíziós felvétel tanúsága szerint a kormányfői hivatal épületéből érkeztek.

A januári és pénteki tüntetést is Tirana polgármestere, a szocialista Edi Rama felszólítására tartották. Albániában a 2009-es parlamenti választások óta politikai patthelyzet van, a szocialisták ugyanis nem fogadták el az eredményt, és a kormány lemondását követelik, valamint előrehozott választásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves