szerző:
BruxInfo
Tetszett a cikk?

A magyarországi sajtószabadság helyreállítására szólítja fel a kormányt az az európai parlamenti határozattervezet, amelyet négy EP-frakció fogalmazott meg, és amelyről várhatóan jövő csütörtökön szavaznak a képviselők Strasbourgban. A BruxInfo birtokába került dokumentumban a frakciók európai jogszabály megalkotását kérik az Európai Bizottságtól.

Közös nevezőre jutottak péntek délelőtt az európai parlamenti frakciók (a néppártit leszámítva) egy olyan határozattervezet megfogalmazásában, amely elítéli a médiatörvényt, felszólítja a kormányt a sajtószabadság helyreállítására, és az Európai Bizottságot a jogszabály végrehajtásának szigorú felügyeletére – értesült a BruxInfo parlamenti forrásokból.
 
A szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egyesült Baloldal által elkészített határozattervezet felszólítja a kormányt a médiafelügyelet függetlenségének visszaállítására. Az EP korábban többször megfogalmazta aggályait azzal kapcsolatban, hogy a Médiatanács kizárólag kormánypárti delegáltakból áll, ezt pedig az Európai Bizottság is osztotta, de a testületnek végül nem volt jogi alapja ennek számonkérésére.
 
A dokumentum azt is kéri, hogy a kormány vonja vissza a média működését szabályozó törvényeket, amennyiben bebizonyosodik róluk, hogy nincsenek összhangban az EU alapszerződés, az EU-jog, illetve az Alapvető Jogok Chartája betűjével vagy szellemiségével. Ez előtt viszont a kormánynak felül kell vizsgálnia a két vitatott jogszabályt, mégpedig a szakma és a közönség teljes körű bevonásával – derül ki a Bruxinfo birtokába került papírból.

A négy frakció a határozatban felrója a Bizottságnak, hogy csak a belső piaci elvek és az Alapvető Jogok Chartája alapján vizsgálta meg a médiatörvényt, és így mindössze három pontot kifogásolt a törvényben. Az Európai Parlament szerint a sajtószabadság sérül Magyarországon, ezért a testületnek az elektronikus kereskedelemről, az idegengyűlöletről, a rasszizmusról és a terrorizmus elleni harcról szóló irányelveket is jogalapnak kellett volna tekintenie, ezek ugyanis mind tartalmaznak rendelkezéseket a szólás szabadságáról.
 
A határozat felszólítja a Bizottságot arra is, hogy készítsen egy európai keretjogszabályt, amely a tagállamokban biztosítaná a sajtó szabadságát, a médiapluralizmust, és a sajtót felügyelő hatóságok függetlenségét.
 
Értesüléseink szerint utóbbival kapcsolatban komoly aggályaik vannak a képviselőknek. Többen attól tartanak, hogy Neelie Kroes digitális politikai biztos februári bejelentése, amely szerint létrejön egy munkacsoport a tagállami médiarendszerek állapotfelmérésére, nem egy európai jogszabály megteremtését előzi meg, hanem éppen azt helyettesíti.
 
Nem került ki a szövegből a bizottsági vizsgálat elmarasztalása, holott a BruxInfo úgy tudja, a liberálisok éppen azért vonakodtak részt venni egy újabb határozat elkészítésében, mert úgy vélték, ezzel aláásnák Neelie Kroes ugyancsak liberális EU-biztos vizsgálatát.
 
A négy frakció már a februári plenáris ülésen is megpróbált elfogadtatni egy - a médiatörvényt elítélő - határozatot. Le is folytatták a vitát, de szavazni már nem akartak róla, az Európai Bizottság és a kormány ugyanis éppen néhány órával a tervezett szavazás előtt jelentette be, hogy megállapodtak egymással abban, hogy a kabinet módosítja a médiatörvényt Brüsszel útmutatásai alapján. Ennek fényében pedig a szavazásra bocsátott dokumentum okafogyottá és idejétmúlttá vált, egy sor olyan kérdést tartalmazott ugyanis, amelyeket a megállapodás már megválaszolt.
 
Az európai parlamenti matematika alapján kicsi az esély, hogy a csütörtöki szavazáson a legnagyobb frakció, a Néppárt nélkül elérhet-e többséget az alkalmi négyes, márpedig a Néppárt már december óta azzal érvel, hogy nincs értelme vitázni a médiatörvényről, az ugyanis a kormány és a Bizottság megállapodásával okafogyott lenne, csak úgy mint egy – a jogszabályt elítélő – határozat elfogadása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Végleg leszerepelt Magyarország az EU előtt?

Valószínűleg a kormány legrosszabb rémálmait is felülmúlta mindaz, amit az elmúlt két hónapban a magyar EU-elnökségnek el kellett szenvednie. Történt mindez úgy, hogy a Külügyminisztérium EU-elnökségért felelős stábja egyetlen komolyabb hibát sem követett el. A nagypolitika azonban átnyúlt felettük - olvasható a Politika 2.0 blogon.

MTI Itthon

Nem ellenőrzi a sajtó kiegyensúlyozottságát a Médiatanács

A kiegyensúlyozott, objektív tájékoztatás követelménye kizárólag a televíziók és a rádiók hír- és közéleti műsoraira vonatkozik, ezért azt a médiatanács egyetlen sajtótermék esetében sem vizsgálhatja sem most, sem a jövőben - közölte pénteken a médiatanács a szocialisták sajtótájékoztatójára reagálva.

hvg.hu Napi merítés

Többféle módon is lecsaphat a Médiatanács

Sok bírálat érte a médiatörvényt azért (is), mert a jogszabály lehetővé teszi, hogy a Médiatanács jelentős pénzbírságokat is kiszabhasson. Jóllehet a tanács tagjai sokszor és sok helyen beszéltek már erről, a félreértések tisztázása végett nem árt még egyszer leszögezni: a pénzbírság végső eszköz, amelyet csak valóban indokolt esetben alkalmaz a testület - olvasható a Médiatanács blogján.

Szegő Iván Miklós Világ

Békülékeny légkör a német-magyar tárgyalásokon

Ritka alkalom, hogy egy német parlamenti küldöttség elutazása előtt szinte teljes létszámban felsorakozik egy budapesti sajtótájékoztatóra, és az is ritka, hogy két nap alatt szinte az összes kulcsfontosságú minisztériumban fogadták őket, a lehető legmagasabb szinten. Alighanem a kényes német-magyar viszony rendbetételét szolgálta ez a diplomáciai lépés.

MTI Világ

A szlovák kormány jóváhagyta a médiatörvény enyhítését

Szlovákiában a jövőben megszűnhet a köztisztviselők, a pártvezetők és a pártok válaszadási joga a velük kapcsolatos, őket érintő sajtócikkekkel, sajtóanyagokkal kapcsolatban. Ezt a hatályos médiatörvény módosításának tervezete tartalmazza, amelyet szerdán fogadott el a szlovák kormány.

Marabu Féknyúz: Gyorsan érnek a mai gyerekek

Marabu Féknyúz: Gyorsan érnek a mai gyerekek

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni