szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még nem tudni, hány emberéletet követelt a mai japán földrengés, amely a történelem egyik legerősebb kéregmozgása volt. Visszatekintve az elmúlt bő száz évre, látható, hogy a tektonikus mozgások rettenetes tragédiák forrásai.

A világtörténelem legpusztítóbb földrengése valószínűleg 1556. január 3-án a Ming dinasztia uralkodása idején a kínai Sankszi közelében pattant ki, s 830 ezer emberéletet követelt. A tudósok által jelenleg a Richter skálán 8 erősségűre becsült rengések egy 840 kilométeres sávban mindent letaroltak, s tíz tartományra terjedtek ki, amelyek némelyikének lakossága 60 százalékban odaveszett. Az elmúlt bő száz évben szintén akadtak a tektonikus mozgásokat követő borzalmas katasztrófák. Ezeket vettük sorra.

Helyszín: Tangsan, Kína             
Időpont: 1976. 07. 27.        
Áldozatok száma: 255 ezer
Magnitudó: 7,5

Hivatalos adatok szerint 255 000 halálos áldozata volt az északi-kínai Tangshanban bekövetkezett földrengésnek. Más becslése azonban 655 ezerre tették a halottak, és 799 ezerre a sérültek számát. A rengések a 280 kilométerre lévő Pekinget is elérték. Minden bizonnyal ez volt az utolsó 400 év rengéseinek legpusztítóbbika.

©

Helyszín: Szumátra és a környező térség 
Időpont: 2004. 12. 26.           
Áldozatok száma: 227 898  
Magnitudó: 9,1

Ez volt a harmadik legerősebb földrengés 1900 óta, s közel 230 ezer ember veszítette életét vagy tűnt el következtében. Összesen 1,7 millió embert érintett a földmozgás és a nyomában kialakult cunami 14 országban Dél-Ázsiában és Kelet-Afrikában. A legnagyobb pusztítást Indonézia szenvedte el, de Banglades, India és Malajzia, a Maldív-szigetek, Mianmar, Szingapúr, Srí Lanka és Thaiföld is sokat szenvedett. A legmegrázóbb képeket elsősorban a thaiföldi tengerparti nyaraláson lévő turisták rögzítették, amelyek aztán bejárták az egész világot.

Helyszín: Haiti
Időpont: 2010. 01. 12.
Áldozatok száma: 222 570
Magnitudó: 7,0

A legerősebben talán ennek a földrengésnek a képei élnek az emberekben, hiszen ez volt az utolsó nagy katasztrófa. A rengések szinte teljesen lerombolták a haiti fővárost, Port-au-Prince-t. A rengések következtében 222 570 ember veszítette életét, 300 ezren megsérültek, 1,3 millió ember veszítette el otthonát amiatt, hogy 97 294 ház összeomlott a legszegényebb karibi országban. A kialakult ellátási zavarok valóságos humanitárius katasztrófát eredményeztek, amelyben fegyveresek fosztogattak és gyilkoltak, tovább növelve az áldozatokat.

Romok a haiti földrengés után. Pár másodperc alatt pusztul el sok év munkája
©

Helyszín: Haijuan, Ningszia, Kína
Időpont: 1920. 12. 16.
Áldozatok száma: 200 000   
Magnitudó: 7,8

A Pekingtől 150 kilométerre, a tengertől 50 kilométerre fekvő Lanzhou volt a legnagyobb város, amelyet a földrengés elpusztított. A rengések igen kiterjedtek voltak, a Sárga-tengertől, Szecsuanon át Belső-Mongóliáig óriási területeket érintett. Gansuban ugyanúgy pusztított, mint az onnan 600 kilométerre lévő feltételezett epicentrumban, amely a Ninghszia régióba esett. Rengeteg földcsuszamlás járt a nyomában, néhol pedig a folyóknak megfordult a folyásiránya. A rengéseket még Norvégiában is észlelték.

Helyszín: Kanto, Japán
Időpont: 1923. 09. 01.
Halottak száma: 142 800
Magnitudó: 7,9

A Tokió elővárosának számító Kanto volt a rengések középpontja. Az igen sűrün lakott jokohamai körzetben a földmozgás és nyomában fellobbant tűzvihar következtében 381 ezer ház égett le, s összesen 694 ezer épület rongálódott meg. Ekkor érte a szörnyű halál a közel 143 ezer áldozat többségét. A károk hatalmasak voltak a Boso és Izu félszigeten és O-shimán is. A Boso félszigeten 4,5 méter magas szökőárhullám kialakulását mérték. A cunami a Sagami öbölben volt a legmagasabb, ahol már 12 méteresre tornyosult.

Helyszín: Askhabat, Türkmenisztán (Szovjetunió)
Időpont: 1948. 10. 05.          
Halottak száma: 110 000
Magnitudó: 7.3

A türkmenisztáni Askhabat városában és a környező falvakban a téglaépítésű házak zöme összeomlott, s a betonépítményekben is igen jelentős károk keletkeztek. A vasúti pályák tönkrementek, a vonatok kisiklottak. A szovjet hatóságok sokáig csak 10 ezer áldozatot vallottak be, aztán 1988-ban előkerült egy hiteles jegyzőkönyv, amelyből kiderült, hogy valójában 110 ezren veszítették életüket a katasztrófában.

Utcakép a szecsuáni földrengés uitán. Így pusztít...
©

Helyszín: Kelet-Szecsuán, Kína 
Időpont: 2008. 05. 12.
Halottak száma: 87 587    
Magnitudó: 7,9

Legalább 69 195 ember meghalt, 18 392 eltűnt és 374 177-en megsérültek a kelet-szecsuáni földmozgások következtében. Összesen 45,5 millió embert érintettek a következmények tíz tartományban. Összesen 15 millió embert kellett evakuálni, hiszen 5,36 millió épület dőlt össze és több mint 21 millió sérült meg Szecsuánban. A teljes gazdasági veszteséget 86 milliárd dollárra becsülték. Beicsuan, Vulong, Dudzsiangian és Jingsziu szinte teljesen összeomlott. A földcsuszamlások (volt amelyik 700 embert temetett el) és kőomlások miatt számos út és vasúti pálya tönkrement. Öszesen 53 ezer kilométer út és 48 ezer kilométernyi ivóvízvezeték romgálódott meg. A meggyengült víztározók közvetlenül további 700 ezer életét veszélyeztették. A rengéseket egész Dél-Ázsiában érzékelték.

Helyszín: Pakisztán        
Időpont: 2005. 10. 08. 
Halottak száma: 86 000
Magnitudó: 7,6

Az észak-pakisztáni földrengés legalább 86 ezer embert ölt meg és 69 ezret sebesített meg. A legnagyobb károk a Muzaffarabad régióban keletkeztek, ahol Uri városa 80 százalékig romba dőlt. Legalább 32 335 épület roskadt össze Anantnag, Baramula, Jammu és Srinaga településeken, Kasmír körzetében. Összesen több mint 4 millió ember veszítette el az otthonát. Ebben az esetben is pusztítottak a földcsuszamlások és kőomlások. A rengések és a károk átterjedtek az indiai Himachal Pradesh-re is, de a rengéseket érzékelték még a szubkontinens másik oldalán lévő Bangladesben is.

Helyszín: Messina, Olaszország
Időpont: 1908. 12. 28. 
Halottak száma: 72 000  
Magnitudó: 7,2

Ez volt minden idők legpusztítóbb európai földrengése, amelyben Messina lakosságának 40 százaléka, Reggio di Calabria lakosságának pedig több mint a 25 százaléka odaveszett az összeomló házak alatt, a kialakuló cunamik és tűzvészek következtében. A rengéseket érezték Nápolyban és Campobassóban, sőt Máltán, Montenegróban és Albániában is. A cunami 6-12 méter magas hullámokat keltett. Az utórengések egészen 1913-ig elhúzódtak.

Perui romok. Ennyi maradt
©

Helyszín: Chimbote, Peru  
Időpont: 1970. 05. 31.  
Halottak száma: 70 000    
Magnitudó: 7,9

Körülbelül 50 ezer ember halt meg és 20 ezer eltűnt, további 150 ezer pedig megsérült. A legszörnyűbb pusztítást a földmozgások következtében meginduló kőlavinák okozták, amelyek a jeges sárfolyásokkal kísérve eltemették Yungay városát, amelynek szinte teljes 20 ezres lakossága a lahar áldozata lett.

Helyszín: Nyugat-Irán         
Időpont: 1990. 06. 20.   
Halottak száma: 40 - 50 000 
Magnitudó: 7,4

Csak megbecsülni lehet, hogy az észak-iráni földrengés 40-50 ezer áldozatot szedett, s több mint 60 ezren megsérültek. Az otthonát legalább 400 ezer ember elveszítette a Rasht-Qazvin-Zanjan körzetben, ahol a legnagyobb kárt ezúttal is a földcsuszamlások okozták. A rengések elérték Teheránt is, ahol szintén voltak kisebb károk. A rengések messzire elhúzódtak, s még Azerbajdzsánban is érzékelték, sőt károk is kialakultak, amelyek a Baku környéki olajipari berendezéseket is érintette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Nukleáris vészhelyzet Japánban – óráról órára

A Japánban valaha mért legnagyobb, 9-es erősségű földrengés rázta meg március 11-én a szigetország északkeleti partvidékét, a rengés után pedig hatalmas szökőár öntötte el a part menti településeket. A katasztrófa során megsérült a fukusimai atomerőmű több reaktora is, két reaktorépületben robbanás történt és több alkalommal tűz ütött ki. Az erőmű dolgozói megpróbálják elkerülni a nukleáris katasztrófát. Kövesse az eseményeket percről percre a hvg.hu-n!

hvg.hu Világ

Házi videók a japán földrengésről

Rendkívül erős, 8,9-es erősségű földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét; a fővárosban, Tokióban kilengtek az épületek, több tűz keletkezett. A katasztrófáról házi videók is készültek.