szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszaesett a légköri radioaktivitás szintje kedden a Fukusima-1 atomerőműnél, amelynek reaktorai szerencsétlenségek sorozatát szenvedték el a pénteki földrengés óta - közölte sajtóértekezletén a tokiói kormány szóvivője.

Az egészségre potenciálisan ártalmas szintű sugárzást mértek reggel az erőműnél, miután történt ott két robbanás, és kigyulladt egy kiégett fűtőelemeket tartalmazó víztartály. Edano Jukijo szóvivő elmondta: ez a gyors változás arra utal, hogy a 3. reaktorban történt robbanás okozta a sugárzási szint megemelkedését, és nem arról van szó, hogy folyamatosan áramlana ki a szennyeződés a környezetbe. 

A radioaktivitás csökkenését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is megerősítette. A szervezet arról számolt be, hogy kedden, greenwichi idő szerint 0 órakor 11,9 millisievert (mSv) volt a sugárzás szintje a Fukusima atomerőmű kapujánál, s ez hat óra alatt 0,8 mSv-re csökkent. A mértékegységgel azt mérik, hogy egy embert mennyi sugárzás ér. Akinek a szövetei évi 100 mSv-nél több sugárzást nyelnek el, annál rák alakulhat ki. Normális körülmények között egy embert évente 2-3 mSv sugárzás ér. 

Japán a nap folyamán arról értesítette az ügynökséget, hogy a Fukusima erőműből radioaktív gőzt engedtek ki, s az erőmű 3. és 4. blokkja között óránként 400 mSv volt a sugárzás, ami hússzorosa annak, ami egy év alatt egyes nukleáris iparban dolgozókat és uránbányászokat ér. "Ez magas érték, de egy bizonyos helyhez és egy bizonyos időponthoz kötődik" - fogalmazott közleményében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene